Mener Røkke snakket usant på pressekonferansen

Han kan ha blitt feilinformert av andre Aker-sjefer, tror folk i regjeringsapparatet.

MENER STATENS SAK ER STYRKET: Regjeringen mener Røkkes versjon av et sentralt møte er uriktig, og tror generelt at staten har stadig bedre kort på hånden i Aker-striden. Arkivfoto: SCANPIX
MENER STATENS SAK ER STYRKET: Regjeringen mener Røkkes versjon av et sentralt møte er uriktig, og tror generelt at staten har stadig bedre kort på hånden i Aker-striden. Arkivfoto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sylvia Brustad kom i kveld med det hun mener er viktig ammunisjon i Aker-striden som hittil ikke har vært kjent.

Sammen med en skriftlig redegjørelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, offentligjorde Nærings- og handelsdepartementet sitt referat fra det svært sentrale eiermøtet i Aker Holding 13. mars.

Finkjemmet notater
Dagbladet kjenner til at sentrale personer i regjeringsapparatet mener at departementets gjennomgang viser at Kjell Inge Røkke snakket usant på den mye omtalte pressekonferansen sist onsdag.

Der uttalte Aker-bossen at Næringsdepartementet i et møte 13. mars avslo et tilbud om innsideinformasjon om de aktuelle transaksjonene. I rapporten fra Akers revisjonsutvalg står en noe mildere formulering, om at departementets folk «ga uttrykk for» at de ikke ville ha slik informasjon.

Men i departementets møtereferat, skrevet av seniorrådgiver Georg Rabl i NHD, framgår det ifølge Brustad at innside-tilbudet aldri ble gitt.

Les hele referatet her

Ingen tilknyttet regjeringen vil beskylde Røkke for løgn, men sentrale aktører tror etter det Dagbladet erfarer at sjefen sjøl kan ha blitt feilinformert av Aker-toppene som håndterte møtet.

- Det har blitt hevdet at vi takket nei til å motta sensitiv informasjon. Det er ikke riktig. Vi har ikke blitt tilbudt slik informasjon, og har dermed heller ikke avslått det, sa næringsministeren på en pressekonferanse i kveld.

På direkte spørsmål om hun mener Røkke dermed har løyet, svarer statsråden:

- Jeg vil ikke bruke den typen ord.

Hun nøyer seg med å si at regjeringen har en «helt annen oppfatning» enn Røkke.

Etter det Dagbladet forstår har regjeringens folk brukt betydelig tid på å gjennomgå alle notater og på muntlige ekstrarunder med alle fra departementet som var involvert i det omstridte møtet i Aker Solutions' lokaler på Fornebu. Samtlige er hundre prosent sikre på at versjonen som senere ble presentert av Røkke er uriktig.

Under dagens møte understreket Brustad også at staten som eier er vant til å håndtere innsideinformasjon, og at det å avslå å motta det i Aker-saken ville vært unaturlig.

- Hadde selvstendig plikt
Regjeringen mener generelt den har minst like sterke kort på hånden som ved starten av striden, og holder fast på at saken skal behandles på generalforsamling, både fordi transaksjonene var av stor betydning og fordi eierne angivelig ikke ble informert tilstrekkelig.

Mens Aker-systemet og Røkke lenge har hamret løs på Berit Kjølls håndtering av saken og lagt mye av ansvaret for informasjonsflyten på henne, gjør Brustad nå mye for å tone ned betydningen av arbeidet som statens representant har gjort. Næringsministeren understreker i stedet i stadig sterkere ordelag at det var Akers ansvar, uavhengig av hva styret hadde tilgang til, å informere staten om de omstridte transaksjonene.

- Selskapene har en selsvstendig plikt til å i tillegg informere eierne. De kan ikke si «dermed er staten informert» etter at de har gitt informasjon til en styrerepresentant, mener Brustad, som igjen antyder at Aker-systemet ikke har fulgt spillereglene.

«I de forutgående ukene hadde departementet ved noen anledninger kun fått bruddstykker av informasjon. Det er selskapet ved daglig leder og styret som skal sørge for en forsvarlig behandling, og det er selskapets ansvar å informere og eventuelt involvere eierne (...)», heter det i redegjørelsen til Stortinget.

- Klar oppfatning
Konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker ASA sier til DAgbladet at Aker fikk den klare oppfatning at staten ikke ønsket ytterligere informasjon om transaksjonene på møtet 13. mars.

Drangeid mener, i motsetning til Brustad og statsministeren, at dette til og med kommer fram i departementets eget referat.

Akers pressetalsmann viser til et avsnitt der departementsråd Reier Søberg i møtet tar opp behovet for ryddige interntransaksjonsforhold, både når det gjaldt kjøpet av Aker Oilfield Services og generelt.

«Han understreket AKSOs ansvar for å sørge for at det ikke skal kunne reises kritikk av transaksjonen og viktigheten av at transaksjonsverdiene må kunne dokumenteres. Søberg nevnte også at NHD anser at styret i Aker Holding sin hovedoppgave er å følge opp aksjonæravtalen generelt og spesielt å rette fokus på interntransaksjoner mellom Aker Solutions og øvrige Aker-selskaper», står det i møtereferatet.

- Dette bekrefter etter vår mening det vi har hevdet. Det som så skjedde var at ingenting skjedde før avisoverskriftene nådde departementet, og da brølte de tilbake, sier Drangeid til Dagbladet.

- Optimist
Brustad vil gi Stortinget i plenum en muntlig redegjørelse om Aker-komplekset, men trolig først etter at samtalene mellom departementet og selskapene rundt transaksjonene er avsluttet.

Les statsrådens brev til komiteen her

- Vi er ikke i mål, og jeg vil ikke spekulere i hva som kan bli løsningen. Men jeg er optimist, sier næringsministeren.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil behandle svarbrevet fra næringsministeren i tirsdagens møte. Høyre, Frp og KrF er ikke tilfreds med redegjørelsen, og går inn for høring om Aker-transaksjonene

OMSTRIDT PRESSE-SHOW: Det var en svært offensiv Røkke som sist onsdag la fram sitt syn på saken. Foto: SCANPIX
OMSTRIDT PRESSE-SHOW: Det var en svært offensiv Røkke som sist onsdag la fram sitt syn på saken. Foto: SCANPIX Vis mer