FÅR KRITIKK: Mitt Romney, som leder racet om å bli republikanernes presidentkandidat, kommer ikke godt ut av en ny undersøkelse. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Mitt Romney, som leder racet om å bli republikanernes presidentkandidat, kommer ikke godt ut av en ny undersøkelse. Foto: Johannes Worsøe Berg / DagbladetVis mer

Mener Romneys skatteplan vil øke USAs underskudd

Og gi større skattelette til rike enn til andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mitt Romneys skattepolitikk vil øke budsjettunderskuddet i USA, konkluderer en partipolitisk uavhengig tenketank.

Romney vil også gi større skattelette til velstående amerikanere enn til andre, påpeker Tax Policy Center i en ny rapport.

Ifølge rapporten vil Romneys skatteplan medføre en nedgang i den føderale skatteinntekten på 16 prosent i 2015 sammenlignet med dagens nivå.

Arven fra Bush Mitt Romney leder an i Republikanernes nominasjonskamp etter å ha vunnet i Iowa og New Hampshire, den siste med om lag 40 prosent av stemmene. Han tippes av stadig flere til å bli den som skal utfordre Barack Obama i presidentvalget i november.

Romney har sagt at han ønsker å gjøre de midlertidige skattelettelsene, som president George W. Bush innførte for om lag ti år siden, permanente.

Disse store skattelettelsene, som førte til en stor økning av budsjettunderskuddet, ble i 2010 forlenget av president Barack Obama. De skal etter planen oppheves ved utgangen av 2012.

Romney vil gi store skattelettelser for de aller rikeste amerikanerne, og han vil kutte selskapskatten fra dagens nivå på 35 prosent til 25 prosent, blant mye annet.

Men flere av Romneys republikanske rivaler kritiserer ham for både å ville gi for få skattelettelser og for å ville gjøre for lite for å rette opp et skattesystem som er gjennomboret av smutthull.

- Pragmatisk Skatteanalytikere mener imidlertid at Romneys skattepolitikk er «midt på treet». Den er ikke så ekstrem som forslagene om flat beskatning, som flere av Romneys motkandidater i nominasjonskampen foreslår. Samtidig er den konservativ nok til at de fleste republikanske velgere kan svelge den.

- Det er en mer pragmatisk plan enn flere av de andre planene vi har sett, påpeker Clint Stretch i analyseselskapet Deloitte Tax LLP.

Howard Gleckman i Tax Policy Center mener på sin side at dersom Romney blir president, kommer ikke hans skattepolitikk til å skille seg i særlig stor grad fra tidligere president Bushs politikk.

Frykter «europeisk stil» Romneys valgkampmedarbeidere avviser rapporten fra Tax Policy Center og påstanden om at hans skatteplan vil øke budsjettunderskuddet. De retter i stedet skytset mot Obamas skattepolitikk.

Presidentens rekordstore skatteøkninger hindrer økonomisk vekst, heter det fra Romney-leiren.

- President Obama har økt skattene 19 ganger. Det har lammet den økonomiske veksten og fører oss nærmere et stønads- og tilskuddssamfunn lik Europa, sier Andrea Saul, talskvinne for Romney.

(NTB)

POPULÆR: Mitt Romney har allerede begynt å tale mot Obama - ikke de andre republikanske kandidatene. Foto:  Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
POPULÆR: Mitt Romney har allerede begynt å tale mot Obama - ikke de andre republikanske kandidatene. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer