IKKE EN HOMOMINISTER: Kjell Ingolf Ropstad i KrF blir ikke likestillingsminister. Dét reagerer det skeive miljøet sterkt på, ifølge Freddy André Øvstegård i SV Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IKKE EN HOMOMINISTER: Kjell Ingolf Ropstad i KrF blir ikke likestillingsminister. Dét reagerer det skeive miljøet sterkt på, ifølge Freddy André Øvstegård i SV Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Mener Ropstad «slipper unna» de homofile: - Et unaturlig krumspring

Byttehandelen mellom Ropstad og Skei Grande faller ikke i smak hos alle. Kulturministeren sier de homofile ikke er en kasteball, bare «veldig, veldig ønsket».

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) tar over etter barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Men ikke helt.

Likestillingsfeltet - altså halve jobbtittelen til Helleland - flyttes over til kulturdepartementet og Trine Skei Grande (V). I retur får Ropstad ansvaret for politikken vedrørende trosamfunn. Ropstad blir barne- og familieminister.

- Jeg er selv homo, og kjenner på en sterk frustrasjon over at Ropstad skal «få slippe» å inkludere homofile i sin familiepolitikk. Det er dypt provoserende at homopolitikk, for å kalle det dét, flyttes ut av familiedepartementet bare fordi vi har en statsråd som ikke vil gå i Pride, sier Freddy André Øvstegård (SV) til Dagbladet.

Han mener posisjoner og ønsket om å tilfredsstille KrFs konservative særinteresser er satt framfor muligheten til en god likestillingspolitikk.

- Å flytte likestilling ut av familiepolitikken gir i beste fall ingen mening, i verste fall betyr det at Ropstad vil føre en familiepolitikk som er likestillingsfiendtlig. De to områdene henger naturlig sammen, og en god familiepolitikk handler om likestilling. Pappakvoten er for eksempel likestillingssuksess i familiepolitikken. Makan til unaturlig krumspring for å stable sammen en regjeringskabal skal man lete lenge etter, sier Øvstegård.

DEMONSTRERER: Komiker Sigrid Bonde Tusvik demonstrerte da den nye regjeringen ble presentert tirsdag. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Vil aldri gå i Pride

KrF-nestleder Ropstad gjorde seg bemerket under abortdebatten i høst, og fikk mye negativ tilbakemelding da han under debatt om tvillingabort hevdet at «hvis du klarer å bære fram ett barn, klarer du også to».

Til NRK Debatten sa Ropstad nylig at han aldri kommer til å gå i Pride-paraden.

- Jeg har ikke gått i Pride, og har ikke tenkt til å gjøre det. Det er ikke sånn at man må gå i tog for å stå opp for homofiles rettigheter. Jeg har tenkt til å bruke jobben min til det. Jeg har ikke behov for å gå i tog, man kan vise med ord og handling menneskers rett til å være seg selv, sa Ropstad.

FORBANNA: Freddy André Øvstegård i SV liker ikke at likestilling er flyttet til kulturdepartementet. Foto: SV
FORBANNA: Freddy André Øvstegård i SV liker ikke at likestilling er flyttet til kulturdepartementet. Foto: SV Vis mer

KrF-nestlederen forteller Dagbladet at han «veldig gjerne skulle hatt ansvar for likestillingsfeltet».

- Men det var et ønske fra Venstre å flytte likestilling til Kulturdepartementet. Vi hadde et stort ønske om å styre trospolitikken, så jeg forstår at vi ikke kunne få alle postene. Jeg føler meg trygg på at feltet vil bli godt ivaretatt med Trine Skei Grande som ansvarlig statsråd, sier Ropstad.

- Jeg skal være en familieminister for alle barn og familieformer. Som familieminister vil jeg også arbeide mot diskriminering av homofile, legger han til.

Byttehandelen

Også funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) er bekymret over at likestillingsfeltet flyttes. Skei Grande bekreftet tirsdag at politikk knyttet til funksjonshemmede nå tilhører henne.

- Er ikke Skei Grande, som stolt kaller Venstre et homoparti, en bedre talsperson for seksuelle minoriteter uansett?

- Skei Grande har ikke gjort noe galt i seg selv, men likestilling har ingenting i et kulturdepartement å gjøre. Det gir ingen mening lovmessig, sier Øvstegård i SV.

- Bør ikke få slippe unna

Han sier det har vært sterke reaksjoner i det skeive miljøet på at likestilling ikke lenger skal tilhøre familiedepartementet.

- Likestilling for seksuelle minoriteter er ikke en kuriositet, det er ikke noe som bør flyttes rundt for å passe KrF eller Erna Solbergs behov. Homofile familier hører like mye hjemme i familiedepartementet som andre familier gjør.

- Nå er det jo du som lager et skille mellom homofile og heterofile familier?

- Nei, det er det regjeringen som har gjort, svarer Øvstegård.

- Ropstad sier han aldri vil gå i Pride. Hvorfor er du ikke bare glad for at du slipper å ha ham som likestillingsminister?

- Han bør ikke få slippe unna ansvaret. Det er de vi homofile som taper på. Likestillingspolitikken hører hjemme under familiedepartementet. Med denne byttehandelen sier regjeringen at homopolitikk ikke er det samme som familiepoltikk. De sier vi hører hjemme i kulturen. Det er uakseptabelt.

ABORT: Ap-leder Jonas Gahr Støre var opptatt av at Solberg synes å mene at den varslede lovendringen vil føre til at kvinner som er gravide med et alvorlig sykt foster, må begrunne abort i sin livssituasjon. Video: Stortinget Vis mer

- Homofile er veldig, veldig ønsket

Samtidig er det en blid Trine Skei Grande som sier seg stolt over å få homokampen over til sitt departement. Hun ber Freddy Øvstegård i SV lese kulturmeldinga og sier Venstre har en lang tradisjon for å kjempe for de skeives rettigheter.

- SV har lyst til å lage et fiendebilde mot KrF. Det blir vanskelig når Venstre tok over likestilling, og nå må Øvstegård lese kulturmeldinga før han kritiserer. Kulturdepartmentet er sektorovergripende, her skal det bygges demokrati og respekt for enkeltindivider. Likestilling henger derfor godt sammen med kultur, sier kulturministeren til Dagbladet.

- Hvis det er sant, da er det jo nesten uansvarlig av regjeringen å ikke flytte likestilling før nå. Hvorfor somlet dere sånn?

- Jeg har ikke all makt i regjeringen. Vi klarte det på et år. Jeg synes nå ikke det er så verst.

- Men Norge kunne vel ikke hatt en likestillingsminister som ikke går i Pride, Skei Grande?

- Det kan du kanskje si. Det sto veldig mellom BLD og Kulturdepartementet da vi først skulle inn i regjering. Det Venstre ønsket seg i BLD, har vi nå fått over til Kulturdepartmentet, hvor likestillingsfeltet passer veldig godt inn. Venstre har lang tradisjon med homo- og likestillingskamp. Likestilling passer minste like godt inn hos oss, som i familiedepartementet.

- Fra den ene, til den andre, altså... Homofile og likestilling er blitt en kasteball i storpolitikken?

- Nei. Det er stikk motsatt. De er veldig, veldig ønsket. Venstre har hatt lyst til å ha ansvar for likestillingen i Norge lenge. Det tenker jeg viser at vi har et stort hjerte for saken.