Mener Russlands brev er en trussel

Nordområdesamarbeidet med Norge passer ikke inn i Putins utenrikspolitiske verdensbilde. Dagens brev bør leses som en trussel om å avslutte det, mener Russland-ekspert.   

PORTEN TIL ARKTIS: Arkhangelsk i Russland er Russlands port til Arktis, og et av fylkene som samarbeider med nordnorske fylker. Foto: 
PORTEN TIL ARKTIS: Arkhangelsk i Russland er Russlands port til Arktis, og et av fylkene som samarbeider med nordnorske fylker. Foto:  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fredag tok Russlands ambassade i Norge, på høyst uvanlig vis, et flammende oppgjør med norsk russlandspolitikk i et brev sendt til flere norske journalister.

Der kaller de Norges nåværende samarbeid med Russland for «ikke holdbart», og gjør det tydelig at de ikke trives med at Norge søker samarbeid med Russland på noen områder, samtidig som de støtter EUs sanksjoner mot landet.

«Vårt samarbeid kan ikke hvile bare på områdene som den norske part stadig nevner som fiskerispørsmål, miljøvern, kjerne- og strålingssikkerhet, søk og redning. Selvfølgelig fortjener det mer», skriver den russiske ambassaden i brevet.

- Sabelrasling

Det ambassaden betegner som «usaklig og virkelighetsfjern anti-russisk retorikk» fra Norge og ignorering av Russlands interesser, vil uungåelig få «konsekvenser for alle samarbeidsområder», advarer de.

Russlands-ekspert Iver B. Neumann ved NUPI kaller det sabelrasling.

– Russerne ruster opp militært, og nå ruster de også opp retorisk, sier Neumann, som mener det representerer en forverring i forholdet mellom Norge og Russland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer