Mener Sandberg spiller tøff på nett for å skremme KrF-Hareide

- Sandbergs Facebook-utspill er en taktikk for å presse KrF i forhandlingene, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

SPILLER TØFF: Forsker Anders Todal Jenssen mener Frp-nestleder Per Sandberg spiller tøff for å skremme Krf. Her er han fotografert i kommuenvalgkampen i høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPILLER TØFF: Forsker Anders Todal Jenssen mener Frp-nestleder Per Sandberg spiller tøff for å skremme Krf. Her er han fotografert i kommuenvalgkampen i høst. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går og i dag har Frp nestleder Per Sandberg kommet med flere stikk til samarbeidspartner KrF på sin offisielle Facebook-side - uten at han har ønsket å snakke med pressen om meningene sine. 

«Kan ikke KrF bare ta skrittet? Inngå ekteskap med Ap og venstresiden nå? Eller er det for mye forlangt?», skrev han i går. 

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim, omtaler Sandberg som en «nyttig frispiller» for Frp, og mener partiet drar stor nytte av nestlederens mange kontroversielle utspill.

- Taktikkeri Eksperten tror Sandbergs utspill mot KrF er et forsøk på å presse KrF i de tøffe forhandlingene om årets statsbudsjett.  

- Sandberg kan både ha et kortsiktig taktisk syn, og et litt lengre og mer strategisk perspektiv med det han gjør nå. Det kortsiktige perspektivet handler nok om at han tror at KrF i utgangspunktet har bestemt seg for å ikke felle regjeringa, og skal spille tøff for å styrke Frp's posisjon i forhandlingene i forhold til venstre og KrF, sier Todal Jenssen, før han utdyper:
 
- Han sier på en måte at «ja, vi spiller poker, men nå har jeg gjennomskua bløffen deres. Nå skal vi være tøffe».   

Ikke den første Todal Jenssen påpeker at Sandberg ikke er den første Frp-eren som tar til orde for å kaste KrF ut i kulda. For bare noen uker siden foreslo stortingsrepresentant Roy Steffensen det samme. 

LES OGSÅ: Sandberg ber KrF skifte side: - Det er jo tydelig at de mistrives

Trolig er det et uttrykk for noe mange i Frp mener, men som resten av partiledelsen ikke tør å si, mener Todal Jenssen. 

- Jeg tror de synes det er greit at et så åpenbart press kommer fra noen utafor regjeringen, men jeg tror ikke regjeringsfraksjonen til Frp er uenig i det han gjør, sier han.  

Avstanden mellom Frp og KrF har vært stor på flere områder. Nå er det knyttet stor spenning til om partiene på Stortinget klarer å få til et forlik om hvordan asylkrisa skal betales. 

Regjeringen har foreslått at flyktningregningen på 9,5 mrd. kroner skal finansieres gjennom et kutt på 4,2 mrd. i bistandsbudsjettet. Det har Krf-leder Knut Arild Hareide allerede omtalt som «uaktuelt».  

- Vil droppe KrF i 2017 Avstanden mellom KrF og Frp gnager på Frp, tror Jenssen. Han tror partiet på sikt vil forsøke å dytte KrF ut i kulden ved å styrke sin egen posisjon - og at Sandbergs utspill også kan være et uttrykk for dette ønsket. 

Ved å gyve løs på KrF og ikke Venstre, forsøker Sandberg å så splid mellom de to samarbeidspartiene i spørsmålet om hvordan flyktningkrisen skal betales, mener Todal Jenssen.  

- Mange i Frp er nok frustrert fordi de ikke klarer å dra Høyre mer i sin retning. Jeg tror Frp vil høyne innsatsen i 2017, og kanskje prøve å få til en regjering med bare Høyre og Frp, eller eventuelt Venstre, sier han.

TAKTIKK: Sandberg er taktisk for å styrke Frp, mener valg- og medieforsker Anders Todal Jenssen. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
TAKTIKK: Sandberg er taktisk for å styrke Frp, mener valg- og medieforsker Anders Todal Jenssen. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer