Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener satellittbilder avslører ukjent nordkoreansk missilbase

Donald Trump har lovet at han - og Kim Jong-un - skal vise alle som mener at Nord-Korea ikke holder løftet om fullstendig atomnedrustning tar feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden omtrent fra det øyeblikk Donald Trump og Kim Jong-un underskrev den historiske avtalen om atomnedrustning på Koreahalvøya, har flere stilt spørsmål ved om det nordkoreanske regimet mener alvor.

Siste nytt fra Nord-Korea er at CNN har fått tak i satellittbilder som de mener beviser at Nord-Korea har utvidet en base for langdistansemissiler, som ligger i landets fjellrike region.

I tillegg meldte regimets statlige nyhetsbyrå i november om at Kim Jong-un hadde inspisert en test av «et nytt, ultramoderne våpen».

Dermed vil det bli tøft for Donald Trump å få stilnet kritikerne, samt at han har mye å bevise under det planlagte møtet med Jong-un som finner sted i januar eller februar.

Under helgas G20-møte holdt Trump fast på at de fortsatt har et godt forhold, men hans egen nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, mener at presidenten vil få møtet på plass fordi Nord-Korea ikke har levd opp til løftet.

- Derfor mener jeg at et nytt toppmøte vil være fruktbart, sier han.

PÅ PLASS: Kim Jong-un er allerede på plass i Singapore, to dager før toppmøtet med Donald Trump. Mange ville ha et glimt av Nord-Koreas leder. Reporter: Nikolai Eriksen / Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Hemmelig anlegg

Selv om basen Yeonjeo-dong lenge har vært kjent for amerikanske etterretningsbyråer, mener forskere ved Middlebury Institute of International Studies at de nye satellittbildene viser et nytt anlegg bare noe kilometer unna Yeonjeo-dong-anlegget, som man ikke har visst om tidligere.

«Satellittbilder viser at basen er aktiv. I tillegg har Nord-Korea det siste året merkbart utvidet et anlegg i nærheten, som ser ut til å være en annen missilbase, betydelig», heter det i rapporten.

Bildene antyder også at Nord-Korea bygget et stort anlegg under bakken i 2017 og at dette anlegget fremdeles var under konstruksjon i 2018.

Langdistansemissiler

- Konstruksjonen på den tidligere uidentifiserte basen har fortsatt selv etter Singapore-møtet.

- Hva enn Kim måtte si om hans ønske om atomnedrustning så fortsetter Nord-Korea med å produsere og utplassere atommissiler, sier Jeffrey Lewis, analytiker ved Middlebury Institute of International Studies.

Lewis var en av analytikerne som identifiserte det nye anlegget, og mener at basens lokasjon gjør den til en sterk kandidat til å bli oppbevaringssted for regimets nyeste langdistansemissiler.

Andre satellittbilder

Disse nye satellittbildene er ikke unike. Allerede en måned etter toppmøtet i Singapore meldte Washington Post om et funn som tydet på at Nord-Korea ikke mente alvor med løftet om å jobbe mot total atomnedrustning.

De meldte nemlig at kilder med kjennskap til etterretningsinformasjon opplyste til dem at det trolig utvikles minst ett interkontinentalt missil av typen Hwasong-15 ved et anlegg i Sanumdong i utkanten av hovedstaden Pyongyang - samme anlegg som Nord-Koreas første interkontinentale missil med rekkevidde til å nå USA ble produsert.

I midten av november mente forskere ved Center for Strategic and International Studies (CSIS) at det lukkede regimet hemmeligholder minst 13 rakettbaser som kan skjule flyttbare missiler som kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

De mente at satellittbildene deres viste 13 baser, kanskje så mange som 20, som ikke er blitt oppgitt av nordkoreanske myndigheter.

Trumps reaksjon

Det fikk president Donald Trump - som har lovet at han og Jong-un skal vise alle at de tar feil - til å reagere.

- New York Times-artikkelen om at Nord-Korea utvikler rakettbaser er unøyaktig. Vi er fullt klar over diskusjoner om disse basene, ingenting nytt - og helt normalt. Bare flere falske nyheter.

- Dersom ting går galt, vil jeg være den første til å fortelle dere det, skrev han på Twitter dagen etter nyheten.

Et par dager seinere meldte Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå at regimeleder Kim Jong-un har vært til stede i forbindelse med en test av et «nytt, ultramoderne våpen».

Nyhetsbyrået spesifiserte ikke eksakt hvilket våpen som er blitt testet, eller når testen fant sted, ifølge The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!