Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener Siv gjør nordmenn kriminelle

Senterpartiet vil reversere regjeringens endringer i fordelsbeskatning: - Smålige kutt som gjør nordmenn til lovbrytere, sier Vedum.

FINANSDEBATTEN: Følg den store debatten om pengebruken i neste års statsbudsjett direkte.Vis mer Vis mer

Regjeringen endret fra nyttår reglene for fordelsbeskatning.

Goder som mange arbeidstakere har fått skattefritt tidligere, må nå beskattes.

For eksempel er en personalrabatt ikke skattefri hvis den overskrider 50 prosent, eller 8000 i løpet av et år. Gratis reise for yrkessjåfører og deres familie er et annet eksempel - nå må vedkommende skatte av verdien på frikortet. Alle som pendler til arbeid på Gardermoen, og får rabatt på Flytoget, er et annet eksempel.

- Smålige skatteinnskjerpelser som rammer dem med et ærlig arbeid, konkluderer Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Dagbladet.

- Typisk Siv

I sitt alternative budsjett foreslår Senterpartiet å gå tilbake til de gamle reglene for fordelsbeskatning.

- Det er så typisk Siv Jensen at hun gir store skatteletter til de rikeste, men pirker på småsummer som gjelder vanlige folk i vanlige jobber. Jensen har gitt en litt lavere skattesats, men strammer inn på en masse avgifter som rammer vanlige folk på en urettferdig måte.

De eneste jobb-godene som Vedum og Senterpartiet ikke vil fjerne beskatningen på, er bonuspoeng på flyreiser i jobbsammenheng.

- Hvorfor skal noen, men ikke alle, få goder de slipper å skatte av?

- Jeg ser ikke på dette som et problem, men et hverdagsgode vi ønsker at folk i et ærlig arbeid skal få beholde. At Siv Jensen bruker tida på å ville frata folk dette, synes jeg er smålig av Siv Jensen.

- Skaper lovbrytere

Vedum sier innskjerpelsene kan få alvorlige konsekvenser.

- Siv Jensen og regjeringen skaper faktisk intetanende lovbrytere av mange nordmenn som i god tro bryter skatteloven.

Skatteetaten slår fast at når en arbeidstaker mottar skattepliktige naturalytelser direkte fra egen arbeidsgiver, har arbeidsgiveren på vanlig måte. Dette mener Vedum til voldsomt mye byråkrati, som igjen koster skattebetalerne langt mer enn Jensen soper inn på endringene.

- Det er nær sagt umulig å følge regjeringens regler for fordelsbeskatning. Dette blir bare rot, som Siv Jensen lemper på vanlige folk. Som vanlig.

Mange av Norges 12 000 yrkessjåfører kan reise gratis med selskapet når de har fri. Denne fordelen må nå beskattes.

Bred front

Fellesforbundet, Yrkessjåførforbundet og NHO sendte mandag et brev til Finansdepartementet om saken. De mener innstrammingene rammer skjevt, fordi mange buss-selskaper prisgir gratis reise utenfor arbeidstid ulikt.

Dag-Einar Sivertsen i Fellesforbundet støtter Vedums initiativ om å reversere endringene til regjeringen.

- Finansdepartementet har vist i tre runder at de ikke klarer å lage like regler for alle sjåfører. Frikort ble verdsatt fra 8000 til 30 000 kroner. For noen familier blir det dermed en skatteskjerpelse på mange tusen kroner for å beholde en fordel de alltid har hatt, sier Sivertsen.

- Det er en stor usikkerhetsfølelse for landets 12 000 buss-sjåfører. Det må regjeringen ta på alvor, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media