Drapet i Askim

Mener skudd var uhell

Den drapstiltalte 34-åringen forklarte at skuddet gikk av da han skulle kaste den avsagde rifla i en hekk for å gjemme den.

SORG: Det var vanskelig for Nemi Riksen å holde tårene tilbake da hun hørte den drapstiltalte 34-åringen forklare seg om det fatale skuddet som drepte samboeren hennes Christian Halvorsen 12. juli i 2020. Rundt halsen har hun forlovelsesringen hun fikk igjen fra politiet og et smykke hun laget til sin kjære lenge før han døde. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
SORG: Det var vanskelig for Nemi Riksen å holde tårene tilbake da hun hørte den drapstiltalte 34-åringen forklare seg om det fatale skuddet som drepte samboeren hennes Christian Halvorsen 12. juli i 2020. Rundt halsen har hun forlovelsesringen hun fikk igjen fra politiet og et smykke hun laget til sin kjære lenge før han døde. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Publisert

MYSEN (Dagbladet): Den drapstiltalte 34-åringen unngikk å møte blikket til de etterlatte da han måtte se på bilder fra rekonstruksjonen av drapet på familiefaren Christian Halvorsen. Skjermen bildene ble vist på i retten, hang rett over hodene på samboeren Nemi Riksen og moren Frøydis Halvorsen.

34-åringen hadde nettopp avgitt sin frie forklaring etter på ha svart delvis ja, på skyldspørsmålet fra dommeren om han drepte Christian Halvorsen den 12. juli i 2020.

EKSKLUSIVE BILDER: Her pågriper politiet en 32 år gammel mann. Aksjonen skjer seks dager etter at Christian Halvorsen ble funnet skutt og drept i sin egen hage. Laget av: Marte Nyløkken Helseth og Øistein Monsen / Dagbladet TV Vis mer

Mannen er tiltalt for drap.

- Da er vel svaret på skyldspørsmålet nei, sa dommeren.

- Han erkjenner å uaktsomt og ha forvoldt en annens død, sier Ole Petter Drevland, som forsvarer 34-åringen som sitter på tiltalebenken.

På den andre siden av rommet, ved siden av statsadvokat Jeanette Westlund Hegna og bistandsadvokat Sol Elden, forsøkte Nemi Riksen å gjøre som hun lovet da Dagbladet intervjuet henne to dager før rettssaken.

Å sette øya rett i mannen som er tiltalt for å drepe samboeren hennes og faren til deres 11 år gamle datter.

Avsaget rifle

En politikvinne og en arrestforvarer passet på sikkerheten da 34-åringen ble ført inn i rettssalen. På tilhørerbenken satt familie og venner av den Christian Halvorsen som ble 43 år gammel.

Den tiltalte 34-åringen forklarte seg om det han mener er hendelsene som førte til drapet på Christian Halvorsen.

Åtte dager før drapet på familiefaren ble den tiltalte bedt av en kamerat om å hente et våpen, en avsaget rifle. Kameraten skal ikke ønsket å ha rifla i sitt hjem og ba den tiltalte om å oppbevare det. Den drapstiltalte mannen valgte å oppbevare rifla i et skur på tomta der han bodde.

FAMILIEFAR: Christian Halvorsen ble 43 år gammel. Foto: Privat.
FAMILIEFAR: Christian Halvorsen ble 43 år gammel. Foto: Privat. Vis mer

Ifølge mannens forklaring, ble våpenet liggende i skuret til datoen som skulle bli Christian Halvorsen dødsdag, 12. juli.

Han hevder at han ønsket å lagre det et annet sted og forklarte at han kappet av kolben til rifla for å få plass til våpnene i sekken, før han kjørte en elsparkesykkel til en venn. Denne vennen er 50-åringen som tidlig i saken ble pågrepet og siktet for medvirkning til drap. Siktelsen mot denne mannen ble frafalt.

Ville gjemme våpenet

Han reiste til vennen og sammen dro de videre for å møte Gøran Tapio, som bor i nærheten av åstedet der Christian Halvorsen ble skutt og drept. Gøran Tapio har tidligere stilt til intervju om saken i Dagbladet.

34-åringen hadde fremdeles rifla i sekken og forklarte at han ønsket å finne et sted å oppbevare det før han kom hjem til Tapio.

TATT: Bilder fra en overvåkingsvideo viser politiaksjonen og den påfølgende pågripelsen av en 34-åringen som er tiltalt for drapet Christian Halvorsen i Askim. Han ble pågrepet seks dager etter drapet. I november i fjor erkjente han i avhør å ha skutt familiefaren. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
TATT: Bilder fra en overvåkingsvideo viser politiaksjonen og den påfølgende pågripelsen av en 34-åringen som er tiltalt for drapet Christian Halvorsen i Askim. Han ble pågrepet seks dager etter drapet. I november i fjor erkjente han i avhør å ha skutt familiefaren. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

På veien til Gøran Tapio bodde Christian Halvorsen og tiltalte forklarte i retten at han ville spørre om han kunne gjemme det der. I retten forklarte 34-åringen at han ikke ønsket å ta våpenet med til Gøran Tapio, fordi det ofte var politirazzia der.

- Jeg banket på døra. Han kom rundt fordi han er på baksiden av huset. Han ber meg komme rundt. Jeg blir med på verandaen. Jeg spør om jeg kan legge fra meg noe mens jeg er hos Gøran. Jeg tar av sekken og tar fram våpenet. Jeg prøver å sikre at det ikke er ladd. Vi går rundt huset og jeg spør om jeg kan slenge det i hekken. Når jeg gjør en kastebevegelse mot hekken på går det av seg selv, forklarte den tiltalte.

Forklaringen vakte reaksjoner i rettssal 4 i Mysen.

- Fikk du inntrykk av at han døde, spør statsadvokat Hegna

- Ja, det var måten han falt på, sier 34-åringen.

- Ringte du nødetatene?

- Nei.

Fjernet bevis

Den tiltalte forklarte at han fikk panikk og at han ikke husker noe før han befant seg ved et tjern og kastet rifla og patronene i vannet. Ifølge mannen, ble han så hentet av en 50-åringen, som tidligere var siktet i saken, før han drar hjem.

Rundt 34-åringens hjem var det satt opp flere overvåkningskameraer. Før han flyktet videre til Drøbak sammen med samboeren sin, ble opptakene fra overvåkningskameraene rundt datoene slettet. Klærne han hadde på seg da Halvorsen ble drept, ble brent i en bålpanne i hagen.

- Ønsket du å fjerne bevis, spør statsadvokaten.

- Ja, svarer den tiltalte.

SAVN: Frøydis Halvorsen, som er moren til Christian Halvorsen, og samboeren Nemi Riksen gjorde sitt beste for å trøste hverandre da rettssaken startet i Follo og Nordre Østfold-tingrett i Mysen på torsdag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
SAVN: Frøydis Halvorsen, som er moren til Christian Halvorsen, og samboeren Nemi Riksen gjorde sitt beste for å trøste hverandre da rettssaken startet i Follo og Nordre Østfold-tingrett i Mysen på torsdag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

34-åringen forklarte at han tilhører et rusbelastet, kriminelt miljø i Askim, men at han ikke skal ha brukt narkotika den dagen. Han innrømmet å ha tatt en shot med sprit samme kveld.

Forsvarsadvokat Ole Petter Drevland spurte klienten sin om han har forståelse for sinnet som de etterlatte har uttrykt.

- Ja, det føler jeg de har all grunn til. Det synes jeg ikke er noe rart og jeg synes at dette er bare min skyld. Alle valg jeg gjorde den dagen opp til hendelsen er det jeg som tok. Det er de som sitter igjen med et stort tap, sier den tiltalte.

- Jeg skulle gjort hva som helst for at det skulle vært annerledes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer