Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt for dobbeltdrap

Mener skytevideo avslører ekssoldaten

Zikrija Krkic skal ha skutt med AK-47 samme dag som dobbeltdrapet. - Det er ett av mange millioner AK 47 som finnes på Balkan, sier forsvarer om politiets bevis.

TILTALT: Fem og et halvt år etter at to menn ble drept med flere titall skudd med AK-47 på en kafé i Bosnia, sitter Zikrija Krkic tiltalt for dobbeltdrap i Drammen tingrett. Han nekter straffskyld. Reporter: Trym Mogen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

DRAMMEN (Dagbladet): Den lille landsbyen Trnopolje i Bosnia-Hercegovina har bare 200 innbyggere. 28. juli 2014, på selveste Id, ble to av dem brutalt drept med flere skudd fra en AK-47 på Cafe Sann midt i landsbyen.

I dag sitter Zikrija Krkic (47), som selv er fra Trnopolje, tiltalt i Drammen tingrett for dobbeltdrapet.

Under den første dagen av den åtte uker lange rettssaken, ble det klart at Krkic ikke vil forklare seg, slik han heller ikke har gjort i politiavhør. Derfor ble forklaringen han ga i bosnisk rett i 2015 spilt av på video.

NEKTER STRAFFSKYLD: Zikrija Krkic mener saken mot ham er feil. Han soner i dag en seksårig dom for grov familievold. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Zikrija Krkic mener saken mot ham er feil. Han soner i dag en seksårig dom for grov familievold. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Håndjern og bønneteppe

Krkic framsto rolig og oppmerksom på tiltalebenken, og korrigerte flere ganger tolkene som oversatte forklaringen hans fra bosnisk. Krkic ble i ført inn og ut av rettssalen i håndjern, og kom på et tidspunkt tilbake i rettssalen med et bønneteppe.

Krkic, de to drepte og de fleste av innbyggerne i regionen nær grensa til Kroatia, er bosnjaker - altså bosniske muslimer.

Derfor var 28. juli 2014 en helt spesiell dag i Trnopolje. Folk feiret slutten av fasten Ramadan, og Krkic og hans familie var tilbake i fødelandet hans på sommerferie. Familien oppholdt seg på gården til Krkics foreldre, som ligger like ved hovedveien i landsbyen.

PÅGRIPELSE: Zikrija Krkic (46) er tiltalt for dobbeldrap i Bosnia. Her fra pågripelsen i 2014. Video: Alternativa Televizija. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Skjøt i lufta

Overalt i landsbyen var det feiring og familiesammenkomster. I likhet med i flere andre land, er det tradisjon flere steder på Balkan å avfyre skudd i lufta under feiringer.

- Det er ikke uvanlig at man skyter med våpen i lufta på Id i Bosnia-Hercegovina. Dette skjedde også på Krkic-gården på morgenen 28. juli. Hva slags våpen som blir avfyrt her er et sentralt tema i saken. Deler av skytingen er filmet med mobiltelefon, sier statsadvokat Marit Formo under sin prosedyre i retten i dag.

De to mennene på henholdsvis 62 og 48 år ble skutt med automatvåpen, formentlig Kalasjnikov AK-47, seint på kvelden 28. juli.

SOLDAT: Krkic satt i konsentrasjonsleir i nærheten i Bosnia før han flyktet til Norge i 1993. I 1995 var han tilbake igjen i landet som soldat. Foto: Fredrik Naumann / Dagbladet
SOLDAT: Krkic satt i konsentrasjonsleir i nærheten i Bosnia før han flyktet til Norge i 1993. I 1995 var han tilbake igjen i landet som soldat. Foto: Fredrik Naumann / Dagbladet Vis mer

Den ene mannen ble truffet av sju kuler, den andre av fire. Drapsvåpenet er aldri funnet, men påtalemyndigheten mener den aktuelle videoen viser at Krkic var i besittelse av en AK-47.

Fant ammunisjon og tomhylser

Påtalemyndigheten mener at Krkic reiste fra familiegården, kjørte til kafeen bevæpnet med en AK-47, drepte de to mennene og reiste tilbake til gården igjen. Dagen etter fortsatte feiringen av ID med familiebesøk. 30. juli, dagen etter, ble Krkic pågrepet etter en handletur.

Politiet i Bosnia gjorde da omfattende beslag av flere våpen, våpendeler, magasiner, tomhylser og ammunisjon på familiegården. I tillegg skal det ha blitt funnet ammunisjon i Krkics bil.

HÅNDJERN: Det var et strengt sikkerhetsregime rundt Krkic i rettssaken i Drammen tingrett. Han ble ført inn og ut med håndjern. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HÅNDJERN: Det var et strengt sikkerhetsregime rundt Krkic i rettssaken i Drammen tingrett. Han ble ført inn og ut med håndjern. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det var ingen AK-47. Drapsvåpenet ble aldri funnet på gården eller andre steder, sier Formo.

Skjøt i bryllup

Sakkyndige konkluderte også med at det ble funnet kruttslam på Krkics klær. Krkic forklarte i tingretten i Bosnia at han hadde skutt med pistol og gevær på grunn av sønnens bryllup, og at det derfor også ble funnet tomhylser på gården.

Krkic ble samme dag siktet for drapene og ulovlig våpenbesittelse. Han ble sittende i varetekt i 14 måneder i Bosnia, før han i september 2015 ble stilt for retten og frikjent for drapene.

AKTOR: Statsadvokat Marit Formo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AKTOR: Statsadvokat Marit Formo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Krkic reiste tilbake til Norge, og i mai 2016 opphevet bosnisk høyesterett frifinnelsen mot ham og sendte saken tilbake til lagmannsretten. Da hadde Krkic frasagt seg sitt bosniske statsborgerskap og var tilbake i Norge.

Beslaglagt i voldssak

Året etter, i desember 2017 ble han dømt for grov og systematisk familievold i 23 år mot sin egen kone og barn. Like før hadde norsk politi begynt å etterforske dobbeltdrapet i Bosnia, fordi Krkic ikke kunne utleveres.

Politiet beslagla videoen som skal vise at Krkic skyter med automatvåpen på familiegården 28. juli 2014 i forbindelse med familievoldssaken. Påtalemyndigheten mener videoen kan knytte Krkic til et mulig drapsvåpen. Det er ikke Krkic forsvarer Øyvind Bratlien enig i.

- Videoen beviser ingenting. Man kan ikke fastslå at det er en AK 47 på videoen, man kan ikke engang fastslå at det er drapsvåpenet.

- Det er ett av mange millioner AK-47 som finnes på Balkan. Det er ingenting som knytter det våpenet på videoen til drapet, sier Bratlien til Dagbladet.

Feil og mangler

Påtalemyndigheten har en svært omfattende bevisføring i den pågående rettssaken, og har avhørt rundt hundre vitner, blant annet Krkics familiemedlemmer.

I rettssaken i Bosnia la aktoratet fram flere alternative motiv for dobbeltdrapet. En trafikkulykke mellom Krkic og den ene fornærmede og et ran Krkics far skal ha blitt utsatt for ti år tidligere, var blant disse. Tingretten i Bosnia mener ingen av disse motivene kunne tillegges vekt i spørsmålet om straffskyld.

Tingretten pekte også på flere feil og mangler ved politiet i Bosnias åstedsundersøkelser og etterforskning, blant annet innsamling av tomhylser og andre spor i kafeen der de to ble drept.

Retten kunne heller ikke utelukke at tomhylser kan ha blitt plantet på gården til Krkic, fordi alle ikke skal ha blitt samlet opp fra åstedet ved de første undersøkelsene.

Hans forsvarere poengterte disse manglene i Drammen tingrett tirsdag.

- Påstander om korrupsjon og mangler ikke en teori og brannfakkel vi kaster ut. Det vil bli bevisførsel rundt det. Når norsk politi tar over etterforskningen, blir disse feilene borte, eller følger de med? spør forsvarer Håvard Flatland i retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!