Mener SMS-flørt kan gi ledetråd om MH17-nedskytingen

Etterforskningsledelsen kunngjorde onsdag at de har siktet fire personer i saken. De la også fram ledetråder de mener kan si noe om hva som skjedde 17. juli 2014.

FLYULYKKE: Nesten 300 mennesker døde da et Malaysian Airlines-fly ble skutt ned over Øst-Ukraina i 2014. Foto: Jamie Wiseman/Daily Mail/Rex/NTB Scanpix
FLYULYKKE: Nesten 300 mennesker døde da et Malaysian Airlines-fly ble skutt ned over Øst-Ukraina i 2014. Foto: Jamie Wiseman/Daily Mail/Rex/NTB ScanpixVis mer

Det var 17. juli 2014 at et Malaysian Airlines-fly - nummer MH17 - ble skutt ned over Øst-Ukraina. Nesten 300 mennesker døde. Nå, fem år seinere, er fire personer siktet i saken.

Det er utstedt internasjonal arrestordre på disse fire og de vil straffeforfølges i Nederland. Det kunngjorde den internasjonale etterforskningsgruppa onsdag.

I tillegg offentliggjorde etterforskningsgruppa flere samtaler - blant annet SMS-utvekslinger - som kan gi detaljer om hva som skjedde denne skjebnesvangre sommerdagen for fem år siden.

Ifølge New York Times skal det blant annet dreie seg om en meldingsutveksling mellom en russisk soldat i den 53. brigade, som skal ha solgt våpenet, og en kvinne navngitt som Anastasia. De to skal ha hatt en pågående flørt.

- Stor hemmelighet

I SMS-utvekslingen sier soldaten ifølge New York Times at «en gruppe er på vei vestover, til Ukraina, på et hemmelig oppdrag».

Den australske nettavisa news.com.au har også omtalt saken. De skriver at tekstmeldingene ble sendt sommeren 2014, og at soldaten blant annet skal ha virket oppgitt over sjefen.

SMS-utvekslingen skal ha startet med at soldaten avslørte at han var utplassert i nærheten av Anastasias bosted. Da han skal ha sagt at han ble flyttet lengre vestover, skal hun ha spurt hvor:

«Det er en stor hemmelighet. Hvis noen finner det ut, kommer hoder til å rulle. Jeg kan gi et hint.» Anastasia skal så ha gjettet seg fram til Ukraina.

Det er altså denne SMS-utvekslingen etterforskerne mener viser at medlemmer av denne bataljonen dro fra vest til øst i Ukraina.

Avviser etterforskningen

Onsdag ble det altså offentliggjort at fem personer er siktet i saken. Det er de tre russiske statsborgerne borgerne Igor Girkin, Sergej Dubinskij og Oleg Pulativ, samt den ukrainske statsborgeren Leonid Khartjenko, som er siktet.

De fire er nå etterlyst over hele verden og siktet for å ha fraktet en BUK-rakett fra Russland til Øst-Ukraina. Alle fire skal ha befunnet seg i Øst-Ukraina 17. juli 2014, da flyet ble skutt ned.

Rettssaken er berammet fra og med 9. mars 2020.

Boeing 777-flyet som var på vei fra Amsterdam til Malaysia, ble skutt ned 17. juli 2014. Alle de 298 om bord ble drept i nedskytningen, de fleste av dem var nederlendere.

Russland avviser etterforskningen og kaller den ensporet, skriver NTB.

- Helt fra starten, fra de første dagene etter denne tragedien, har Russland vist initiativ og vilje til å delta i etterforskningen etter denne forferdelige styrten, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov til det russiske nyhetsbyrået TASS.