FIKK IKKE DELTA: - De sa at det var ingen vits i at han tok prøven, fordi han ikke ville klare den. De sa at det var flere som ikke deltok, sier dette paret om hvorfor sønnen ikke fikk delta i en nasjonal prøve i fjor høst. Skolen på bildet er tilfeldig valgt for fotograferingen. Foto: Henning Lillegård
FIKK IKKE DELTA: - De sa at det var ingen vits i at han tok prøven, fordi han ikke ville klare den. De sa at det var flere som ikke deltok, sier dette paret om hvorfor sønnen ikke fikk delta i en nasjonal prøve i fjor høst. Skolen på bildet er tilfeldig valgt for fotograferingen. Foto: Henning LillegårdVis mer

Mener sønnen ble ofret i skolens resultatjag

Skolen nektet tiåring å ta nasjonale prøver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drammen (Dagbladet):
Foreldreparet som Dagbladet møtte i Drammen i går mener det er noe alvorlig galt med de nasjonale prøvene, som offentliggjøres og brukes til å rangere skolene.

I fjor høst skulle sønnen deres i femte klasse opp til nasjonale prøver i regning, norsk lesing og engelsk lesing. Ifølge foreldrene hadde skolen satt av flere dager til å øve, og i tillegg hadde han øvd hjemme.

- Ble overkjørt - Så kommer han hjem en dag og sier at han ikke skulle ta prøvene i engelsk og regning likevel, forteller mora hans til Dagbladet.
- Han ble lei seg, sier faren.

Tidligere denne uka leste foreldreparet Dagbladets artikler om juks på de nasjonale prøvene, og bestemte seg for å fortelle hva som hadde skjedd. Av hensyn til sønnen, vil de ikke ha skolens og sønnens navn på trykk.

«Vi tok kontakt med lærer og ble ganske forbanna fordi han ikke kunne få ta disse prøvene. Det ble mye fram og tilbake. men vi følte at vi ble overkjørt, så han tok ikke disse prøvene. Noe vi synes er veldig dumt. Vi visste jo at han ikke ville få de beste resultatene, men likevel. Man kan ikke måle resultatene når ikke alle får lov til å delta», står det i eposten mora sendte til Dagbladet.

Spesialundervisning Ifølge utdanningsdirektør Tore Isaksen i Drammen skal barn som fritas ha et enkeltvedtak fra rektor om spesialundervisning, eller om særskilt eller grunnleggende norskopplæring.

I motsatt fall, beklager han hvis et barn har fått den behandlingen Dagbladet skisserer.

Foreldreparet sier til Dagbladet at sønnen deres har fått spesialundervisning. De synes likevel det er rart at han ikke fikk ta prøvene, siden de ikke ba om fritak.
- Jeg har jo stått på for at han skal ta disse prøvene, for å få vite hvordan han ligger an og hvordan jeg skal følge ham opp videre, sier mora.

I Utdanningsdirektoratet viser de til forskriftene til opplæringsloven da Dagbladet spør om en elev kan nektes å delta i nasjonale prøver.
Der står det at «Eleven sjølv eller foreldra eller dei føresette kan likevel bestemme at eleven skal ta prøvene».

Avviser granskning Andreas Halse (Ap), medlem i kultur- og utdanningskomiteen, spurte i bystyret onsdag om skolebyråd Torger Ødegaard (H) vil gå inn for en granskning av juksepåstandene mot Oslo-skolen.
- Han sa at det var uaktuelt, og at det var ganske drøyt å insinuere at dette var noe å undersøke, sier Halse til Dagbladet.
Ap vil likevel foreslå en granskning, selv om Halse ikke tror det blir vedtatt.
- Det minner om da vi foreslo en granskning av de konkurranseutsatte sykehjemmene. Ti måneder etterpå sprakk Adecco-skandalen, sier Halse.
- Dette begynner å ligne på å skyte spurv med kanoner, sier David Hansen, medlem i kultur- og utdanningskomiteen for KrF. Han vil ikke ha noen granskning.
-Av det man skal bruke tid og krefter på i Oslo-skolen, er dette neppe det viktigste, sier han til Dagbladet.