Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener SOS Rasisme har søkt om støtte til for mange medlemmer

Det er konklusjonen i en avgjørelse Barne- og familiedepartementet i dag. Avgjørelsen kan koste SOS Rasisme millioner.

GRANSKES: SOS Rasisme granskes av en rekke instanser. Her er kontorene i Bergen sentrum. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
GRANSKES: SOS Rasisme granskes av en rekke instanser. Her er kontorene i Bergen sentrum. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I en avgjørelse slår Barne- likestillings og inkluderingsdepartementet (BLD) i dag fast at SOS Rasisme må oppgi nye medlemstall i sine søknader om medlemsstøtte til departementet.

Millionbeløp Fordelingsutvalget (FUV) får støtte i sitt syn om at SOS Rasisme har rapportert inn for høye medlemstall i sin søknad om pengestøtte for 2010 og må oppgi nye.

- SOS Rasisme må gjennomgå medlemslistene sine og oppgi nye tall til oss, slik vi ba dem om tidligere i år. Dette gjelder både grunnlagstallene fra 2007 og 2008, sier leder Ingrid Bergum i Fordelingsutvalget.

SOS Rasisme har mange tusen «familiemedlemmer» som FUV mener de ikke kan be om støtte for, slik de har gjort, og mottatt for, de siste årene.

Dagbladet avslørte i mai en rapport fra revisjonsselskapet KPMG som sa at 48 prosent av de spurte i et tilfeldig utvalg i tre byer ikke visste at de var medlemmer i 2008.

Etter det Dagbladet kjenner til kommer Fordelingsutvalget trolig til å kreve tilbakebetalt et millionbeløp fra utbetalt støtte i 2009 og den utestående støtten for 2010 blir kraftig avkortet.

Totalt kan de kreve tilbake utbetalt støtte for tre år, dersom de ønsker det.

Konflikt Bakgrunnen for vedtaket er en strid mellom Fordelingsutvalget i departementet og SOS Rasisme om organisasjonens «familiemedlemskap».

FÅR STØTTE: Advokat Ingrid Bergum leder Fordelingsutvalget i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Foto: Marie von Krogh
FÅR STØTTE: Advokat Ingrid Bergum leder Fordelingsutvalget i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Foto: Marie von Krogh Vis mer

Ordningen i SOS Rasisme gjør det mulig å ha medlemmer utelukkende registrert på fornavn, innmeldt og betalt av andre enn dem selv.

Ifølge verveinstruksjonen som utdeles internt i SOS rasisme, oppfordres til å oppgi fornavn på nær familie når de verves. Disse føres da opp som «familiemedlemmer» uten å nødvendigvis har samtykket. Deretter søker SOS Rasisme om støtte for «familiemedlemmene».

- Flere tusen «familie- medlemmer» Blant SOS Rasismes medlemmer er svært mange meldt inn slik, ifølge hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen.

- Det er flere tusen, sa Larsen til Dagbladet i mai.

I februar slo Fordelingsutvalget fast at de mente ordningen var i strid med forskriftene og krevde at SOS Rasisme leverte nye medlemstall før de ville utbetale støtte. Alle medlemmer som ikke er innmeldt egenhendig eller av verge skulle sløyfes i søknaden.

« I henhold til regelverk og forarbeid er det altså ikke anledning til å melde inn personer fra og med fylte 15 år. Det må de gjøre selv. (...) Det er kun verge som har anledning til å melde inn personer under 15 år.», skriver Fordelingsutvalget i et brev til SOS Rasisme 22. februar.

Nektet og anket SOS Rasisme nektet og anket saken til departementet, som etter det Dagbladet kjenner til har gitt Fordelingsutvalget full støtte.

Etter støtten fra departementet vil  Fordelingsutvalget igjen kreve at SOS Rasisme følger utvalgets tolkning av forskriftene for støtte.

VIL ANKE: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (54) i SOS Rasisme. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VIL ANKE: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (54) i SOS Rasisme. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

BLD mistenker også at mange «familiemedlemmer» ikke egentlig er i slekt, er falskt oppført og at organisasjonen også derfor har fått utbetalt støtte på feil grunnlag.

Kan koste millioner Vedtaket i BLD kan bli en dyr affære for SOS Rasisme. Ifølge Dagbladets kilder vil Fordelingsutvalget trolig kreve tilbakebetalt millionbeløp fra utbetalt støtte i 2009 og den tilbakeholdte støtten for 2010 på 3,5 millioner vil bli kraftig avkortet.

SOS Rasismes hovedkasserer opplyser til Dagbladet at de vil anke departementets vedtak.

- Vi går videre til Sivilombudsmannen med disse saken. Vi kommer til å få en ny frist for å beregne vårt medlemstall etter
departementets nye regler, sier Larsen til Dagbladet.

Holder tilbake Fordelingsutvalget har flere år på rad delt ut millionstøtte til SOS Rasisme. Grunnlaget for årets utbetaling var medlemstallene SOS Rasisme opplyste for år 2008 - hele 34 738 medlemmer under 26 år.

Utbetaling for 2010 på hele 3,5 millioner er holdt tilbake.

Mistankene om medlemsjuks og støttepenger på avveie hos ungdomsorganisasjonen gjør at Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), som også fordeler offentlig penger til barn og unge, krever tilbake nesten 10 millioner kroner og har stevnet SOS Rasisme for retten.

VISSTE IKKE OM MEDLEMSKAP: I en rapport fra revisjonsselskapet KPMG visste ikke nesten svarte halvparten av de spurte at de ikke kjente til at de medlemmer i 2008. Faksimile: Dagbladet
VISSTE IKKE OM MEDLEMSKAP: I en rapport fra revisjonsselskapet KPMG visste ikke nesten svarte halvparten av de spurte at de ikke kjente til at de medlemmer i 2008. Faksimile: Dagbladet Vis mer
ØKNING: Både økningen av innrapporterte lokallag og medlemmer har vært enorm de siste årene. Grafikk: Nyhetsgrafikk
ØKNING: Både økningen av innrapporterte lokallag og medlemmer har vært enorm de siste årene. Grafikk: Nyhetsgrafikk Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!