Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljedebatten i LO

Mener Søviknes bommer i sin LO-kritikk

- Olje- og energiministeren er selv den største trusselen for framtida til norsk olje og gass, sier Terje Aasland.

REAGERER: Terje Aasland, Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, reagerer på olje- og energiminister Terje Søviknes' kritikk av oljeskeptikerne i LO.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REAGERER: Terje Aasland, Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, reagerer på olje- og energiminister Terje Søviknes' kritikk av oljeskeptikerne i LO.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aasland, som er Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, reagerer på den krasse kritikken olje- og energiminister Terje Søviknes framførte i Dagbladet i går.

Her hevdet Frp-statsråden at LOs oljeskeptikere kan skape usikkerhet utenlands:

«LO-forbundene gir internasjonale investorer et veldig negativt signal om hva som skjer i Norge. Vi har vært et ettertraktet investeringsmål fordi vi opererer i et stabilt hjørne av verden med bred politisk enighet om oljenæringen.»

- Søviknes skaper usikkerhet

Terje Aasland, nestleder i Stortingets energi- og miljøkomite, mener Frp-statsråden bommer.

- Terje Søviknes har helt fra sin inntreden som olje- og energiminister ført en retorikk som gir grunnlag for å skape tvil og usikkerhet om framtida for næringen, sier Aasland.

- Inntrykkene som setter seg er at man skal bore direkte ved iskanten og fortrinnsvis under i islagte farvann. Her blir det ingen områdebegrensninger, selv ikke i Barentshavet Nord eller Møre-blokkene.

- Søviknes står for en retorisk frammarsj, som mange tar avstand fra, der vårt ansvar for forvaltningen av viktige fiskeriressursene er tilsidesatt, sier Ap-representanten.

- Mangler oppslutning

Terje Aasland mener Frp-statsråden kjører et sololøp.

- Terje Søviknes er en olje- og energiminister som ikke er i nærheten av å ha oppslutning for sin politikk blant sine støttespillere i Stortinget.

- Det underlige er at statsråden forvalter en olje- og gasspolitikk som helt og holdent baseres på petroleumsmeldingen som den rød-grønne regjeringen la fram, samtidig som han har som rettesnor å søke tvil om Arbeiderpartiets standpunkter, sier Terje Aasland.

Han legger til:

- Alle kan være trygge på at vår politikk ligger fast, vi skal ha en kunnskapsbasert og skrittvis tilnærming hvor vårt hensyn til å ivareta ulike interesser også vektlegges betydning i forvaltningen av våre store havområder, sier Ap-representanten.

Målbundet av Ap-lederen?

I Dagbladet i går etterlyste Søviknes Arbeiderpartiets posisjon, og uttalte:

«Hva gjør oljedebatten i LO med Arbeiderpartiet? Hvor drar dette Arbeiderpartiet når det skapes en slik usikkerhet? Jeg savner Jonas Gahr Støre som energitalsmann. Men han sitter bare rolig i båten. Oljearbeiderne fortjener ikke denne usikkerheten. Ap må komme på banen.»

Terje Aasland stiller seg undrende til Søviknes’ etterlysning:

- Jeg må si jeg stusser på at olje- og energiministeren tar til orde for at LO-kongressens frie debatt burde vært målbundet av Arbeiderpartiets leder, sier Aasland.