Mener Sp dysser ned statsrådskandale

Per-Kristian Foss (H) mener Senterpartiet prøver å dysse ned pengestøtten fra to kraftselskaper.

PÅFALLENDE: -Det er rart at den eneste som ikke vet om dette prosjektet og finansieringen av det er han som har ansvaret for energi i partiet, sier Høyres Per-Kristian Foss. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅFALLENDE: -Det er rart at den eneste som ikke vet om dette prosjektet og finansieringen av det er han som har ansvaret for energi i partiet, sier Høyres Per-Kristian Foss. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen bedyrer at han ikke visste at kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft støttet Senterpartiet med til sammen 700 000 kroner, da han tok beslutninger som slo positivt ut for de to kraftselskapene.

- Påfallende, sier Høyres Per-Kristian Foss til Dagbladet.

- Dysse ned - Det er rart at den eneste som ikke vet om dette prosjektet og finansieringen av det er han som har ansvaret for energi i partiet, sier Foss, som i dag fikk idag innkalling til et ekstraordinært møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité torsdag 23. september. Der skal skandalen rundt pengestøtten til Senterpartiet diskuteres.

- Riis-Johansen bidro til å skaffe Eidsiva et slags monopol rundt Mjøsa, og det er av stor økonomisk verdi å få denne fjernvarmekonsesjonen. Vi vil spørre ham om han har fått vurdert sin habilitet, sier Foss.

Idag er han invitert til debatt om saken i TV2 og NRK, men forteller at begge kanaler har problemer med å få noen fra Senterpartiet til å stille.

- Strategien er at dette skal dysses ned, sier Foss.

Habilitet Igår skrev Dagens Næringsliv at Senterpartiets arbeidsutvalg ble orientert om pengestøtten fra Troms Kraft i november 2008. Samme måned avviste olje og energiminister Riis-Johansen en klage på Troms Krafts konsesjon på bygging av en vindmøllepark.

Også Eidsiva Energi støttet Senterpartiet, med 500.000 kroner. Begge de to kraftselskapene får nå pengestøtten tilbakebetalt.
Foss mener at når det kan stilles spørsmålstegn ved habiliteten, er det trygge å avstå fra å delta i avgjørelser som påvirket de to kraftselskapene. Det gjorde ikke Riis-Johansen, som imidlertid sier at han ikke kjente til pengestøtten.

- Hvis han har vært uvitende om dette, kan han ikke ha vært påvirket av dette, sier jussprofessor og habilitetsekspert Jan Fridthjof Bernt. Han understreker at habilitetskravene gjelder alle som har jobbet med saken i departementet.

- Hvis han eller noen medvirkende visste om dette, er det et forhold som skaper inhabilitet, sier Bernt.