Mener staten «bedriver terror», tar ut 240 000 arbeidere i streik

- Truer siviles liv, mener fagforeninga.

DEMONSTRERER ENNÅ: Fortsatt deltar titusener av mennesker i demonstrasjonene rundt om i Tyrkia, som her ved Taksim-plassen i Instanbul, natt til tirsdag. Nå tas 240 000 arbeidere ut i streik. Foto: AFP / OZAN KOSE / NTB Scanpix
DEMONSTRERER ENNÅ: Fortsatt deltar titusener av mennesker i demonstrasjonene rundt om i Tyrkia, som her ved Taksim-plassen i Instanbul, natt til tirsdag. Nå tas 240 000 arbeidere ut i streik. Foto: AFP / OZAN KOSE / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demonstrasjonene i Tyrkia går nå over i sin femte dag, etter at det som startet som en protest mot utbyggingen av en grønn lunge i Istanbul eskalerte til å bli en massiv protest mot makthaverne i landet.

240 000 offentlige ansatte går nå inn i en to-dagers streik - til støtte for demonstrantene. 

Det er den venstreorienterte fagforeninga Kesk som tar arbeiderne sine ut i streik, da de mener regjeringen «bedriver statsterror», ifølge The Telegraph.

- Bedriver terror Avisa skriver at offentlige kontorer, universiteter og skoler skal holde stengt tirsdag og onsdag.

- Staten bedriver terror mot helt fredelige protester, og det utvikler seg på en måte som truer sivile menneskers liv, sier fagforeninga i en pressemelding.

To personer har så langt mistet livet i de voldelige opptøyene, som beskrives som de mest alvorlige i landet på flere år.

- Ønsker frihet Til tross for at tyrkisk politi bruker til dels harde virkemidler, var tusenvis av demonstranter fortsatt ute i gatene over hele Tyrkia natt til tirsdag.

Demonstrantene krever at statsministeren går av.

- Vår motivasjon er ønsket om frihet, sier en ung demonstrant til BBC.

Statsministeren selv, kaller demonstrantene «pøbler».

- Jeg har ingenting å si - Hvis de kaller noen som har tjent folket «en diktator», så har jeg ingenting å si. Min eneste hensikt er å tjene landet mitt, sier han, ifølge AP.

Søndag valgte han under to taler og i et TV-intervju å legge skylda på sosiale medier, blant annet Twitter, som han mener holder «de beste eksemplene på løgn».

- For meg, er sosiale medier samfunnets største trussel, sa han, ifølge Associated Press (AP), under én av to taler, søndag. Han gjorde også en TV-opptreden samme dag, og mente at det ikke var grunnlag for å kalle ham «en sultan».

VED MAKTEN I 10 ÅR: Tyrkerne demonstrerer mot landets regjering, og krever at statsminister Recep Tayyip Erdogan går av. Han kaller demonstrantene pøbler, og avviser diktator-beskyldningene. Foto: AP / NTB Scanpix
VED MAKTEN I 10 ÅR: Tyrkerne demonstrerer mot landets regjering, og krever at statsminister Recep Tayyip Erdogan går av. Han kaller demonstrantene pøbler, og avviser diktator-beskyldningene. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer