- MISBRUK: - Vi ble tvunget til å gå i mekling. Da tenkte vi som så: Dette er jo et misbruk av forhandlingsinstituttet, sier lederen i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad om årets lønnsoppgjør. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- MISBRUK: - Vi ble tvunget til å gå i mekling. Da tenkte vi som så: Dette er jo et misbruk av forhandlingsinstituttet, sier lederen i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad om årets lønnsoppgjør. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Mener staten bevisst trenerer i lønnsoppgjøret

Politiets fellesforbund er grundig lei av at staten venter til i siste liten med sitt økonomiske tilbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, har sett seg lei på statlig sendrektighet i tariffoppgjørene. I en leder i kommende nummer av Poltiforum tar han sterke ord i bruk:

«Problemet er det vi oppfatter som bevisst trenering og manglende erfaring og kompetanse i det faget forhandling tross alt er», skriver Bolstad.

- Misbruk Overfor Dagbladet forklarer han hva som skjedde i årets forhandlinger, og som utløste de harde ordene: Da statens økonomiske tilbud endelig kom på bordet, var det så nær opptil fristen at det skapte store problemer for hovedsammenslutningene, som til sammen har 142000 berørte medlemmer.

- Vi hadde visst lenge at deadline var 1. mai, og så fikk vi dette den 30. april. Det blir jo umulig å ta stilling til. Vi ble tvunget til å gå i mekling. Da tenkte vi som så: Dette er jo et misbruk av forhandlingsinstituttet, sier Bolstad.

Han synes dette er en dårlig utnyttelse av forhandlingsperioden, som gikk fra begynnelsen av april.

- Fullmakter Ifølge Bolstad er statens sendrektighet en trend som har vedvart i en årrekke. Han ser for seg flere mulige forklaringer.

- Det blir bare synsing, men det kan være at man ønsker å se på et nytt lønnssystem.

- Å gå bort fra forhandlingsinstituttet?

- Korrekt. Eller det kan være at de ville presse oss til å ta stilling. Eller kanskje hadde forhandlerne manglende fullmakter eller fikk dem på et sent tidspunkt, sier Bolstad.

Han synes det er feil ressursbruk å la hele mai måned være bundet opp i mekling.

Millioner tapt - Vi har store delegasjoner på begge sider, vi kan ikke fylle opp avtaleboka for mai, og blir det streik, kommer det i tillegg. Dessuten skaper det en usikkerhet i befolkningen: «Stenger barnehagene? Kan jeg reise?», sier Bolstad.

- Hvor store ressurser mener du går tapt på denne måten, snakker vi om millionsummer?

- Ja, det gjør vi, sier Bolstad, som synes mekling bør være unntaket og ikke regelen.

Han understreker at kritikken går på måten staten forhandler på og ikke enkeltpersoner, og at Politiets fellesforbund gjerne vil beholde dagens forhandlingssystem.