MENER KRANGLINGEN SKADER SELSKAPET: Kornsernsjef i Aker Solutions Simen Lieungh (nummer to fra høyre) mener politikerne opptrer uansvarlig. Fra venstre Kjell Inge Røkke, Øyvind Eriksen, Lieungh og statsminister Jens Stoltenberg under "Aker-dagen". Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
MENER KRANGLINGEN SKADER SELSKAPET: Kornsernsjef i Aker Solutions Simen Lieungh (nummer to fra høyre) mener politikerne opptrer uansvarlig. Fra venstre Kjell Inge Røkke, Øyvind Eriksen, Lieungh og statsminister Jens Stoltenberg under "Aker-dagen". Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Vis mer

Mener staten snakker ned aksjekursen

Aker Solutions-sjefen mener staten ødelegger sine egne eierinteresser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I etterkant av Aker og Aker Solutions omstridte aksjehandel forrige uke, krever næringsminister Sylvia Brustad at salget enten annulleres eller at saken bringes opp på Aker Solutions generalforsamling or behandling, der også staten er representert gjennom Aker Holding.

Kritikken får støtte fra flere av de andre partiene på stortinget.

- Ikke en etat
Konsernsjef i Aker Solutions Simen Lieungh går nå til frontangrep på kritikerne og Brustads oppførsel den siste uka.

- Det er annerledes å forvalte et industriselskap enn en kommunal etat. Vi er ikke en etat og det er derfor vi tar bladet fra munnen nå, sier Lieungh.

Aker Solutions har 26 000 ansatte i 30 land og omsetter for 58 milliarder i året. Han frykter investorflukt og store konsekvenser for Aker Solutions framtid dersom staten lykke med å reversere transaksjonen på 1,9 milliarder kroner.

- Om Brustad opphever salget nå er det en ren politisk inngripen - ikke forretningsmessig. Det ville være svært uheldig for oss, sier konsersjefen.

Trenger kjøpene
- Vi trenger disse kjøpene for å bygge Aker Solutions industrielt, finansielt og strategisk framover, sier Lieungh

Staten, Røkke og den svenske Wallenbergfamilien er ikke den eneste som har meninger om Aker Solutions operative virksomhet. 60 prosent av aksjene eies ikke av staten, Røkke og svenskene, men av andre aksjonærer.

Av dette er 53 prosent på utenlandske hender.

- Tilbakemeldingene på våre strategier er positive. Også kundene våre, blant annet Exxon, Total, BP og Statoilhydro, skryter av oss. Staten, derimot, ødelegger sine egne eierinteresser gjennom sin oppførsel den siste uka, mener Lieungh.

- Aker skades
Konserntillitsvalgt for de LO-organiserte i Aker Solutions gikk torsdag ut mot politikere som bidro til spekulasjoner rundt Aker Solutions.

- Her utsettes et av landets største industriarbeidsplasser for stor fare på grunn av politisk kynisme, sa Atle Teigland til Dagbladet.no.

I dag får han følge av konsernsjefen.

- Det er ikke rart våre ansatte-representanter er forbanna. Politiske utspill påfører oss skader. Og de bruker åpenbart denne saken i valgkampøyemed, sier Lieungh.

Riksrett?
Til høsten er det stortingsvalg og den rødgrønne regjeringens næringspolitikk har vært en konstant torn i øyet på Høyre, Venstre og KrF.

- Nå har våre investeringer blitt en smørje av politiske og industrielle agendaer. En opposisjon som truer med riksrett? Dette er steinkasting i en politisk sandkasse, sier Lieungh om utspillet fra Høyres finanspolitiske talsmann Torbjørn Hansen.

Konsernsjefen frykter at de ansatte og selskapet blir skadelidende, og ingen andre, dersom debatten fortsetter som de siste dagene.

- Jeg vil unngå at vi blir et offer for politisk spill. Det fremstilles som om vi og Kjell Inge Røkke har gjort noe ulovlig, det er feil, sier Lieungh.

Statlig eierskap
Staten kjøpte seg opp i Aker Solutions i 2007. Begrunnelsen var todelt: Det var en god investering og det skulle sikre norske arbeidsplasser og at selskapet ble værende i Norge.

Kjernen i konflikten som nå pågår for åpen scene er hvorvidt staten skulle vært tatt med på råd om de omfattende transaksjonene selskapet har gjennomført.

SINT: Kornsernsjef Simen Lieungh. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
SINT: Kornsernsjef Simen Lieungh. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

- Har staten hatt for store forventninger til å utøve et aktivt eierskap etter 2007-kjøpet?

- Ja, det virker sånn. Og de må nok ta noen runder i Aker Holding på hvordan de, Røkke og svenskene vil at Aker holding skal jobbe inn mot Aker Solutions i framtida, sier
Lieungh.

Røkke oppgitt
Lieungh er jevnlig i kontakt med Kjell Inge Røkke om transaksjonene.

- Røkke opplever dette som sterkt urettferdig og er oppgitt over mottakelsen av transaksjonen, sier Lieungh.

Verken Aker eller Aker Solutions har gått med på kravet om å annullere kjøpet. Lieungh avviser også at saken vil bli behandlet på en generalforsamling i Aker Solutions.

- Vi har ingen planer om å behandle dette kjøpet der. Det er en avsluttet sak, sier konsernsjefen.

Glad for staten
Lieungh, som for tjue år siden startet som ingeniør i Aker Solutions, legger ikke skjul på at han setter pris statens eierskap i selskapet.

- De er inne for ti år og det er en svært gunstig situasjon for oss.

Men det stopper der.

- Det som var en styrke, kan bli en svakhet. Aker Solutions og ansatte blir herset med av politikerne i denne saken, sier Lieungh.

FÅR KRITIKK: Næringsminister Sylvia Brustad (Ap). Foto: Tore Meek/Scanpix
FÅR KRITIKK: Næringsminister Sylvia Brustad (Ap). Foto: Tore Meek/Scanpix Vis mer
FÅR KJEFT:Ø Høyres finanspolitiske talsmann Torbjørn Hansen har trukket fram riksrett i debatten om Aker.
Foto: Knut Falch/ SCANPIX
FÅR KJEFT:Ø Høyres finanspolitiske talsmann Torbjørn Hansen har trukket fram riksrett i debatten om Aker. Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer