Mener Statoil feilinformerte Stortinget

Kritikk fra Bellona og Zero.

STERKT UENIGE:  Konsernsjef i Statoil, Helge Lund og Fredrik Hauge i Bellona er ofte uenige om det meste. Her er de avbildet fra Mongstad-høringen i Kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STERKT UENIGE: Konsernsjef i Statoil, Helge Lund og Fredrik Hauge i Bellona er ofte uenige om det meste. Her er de avbildet fra Mongstad-høringen i Kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Både Bellona og Zero mener Statoil-sjef Helge Lund ga Stortinget uriktige opplysninger da han forklarte seg om et CO2-prosjekt i Canada.

Da Lund forklarte seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, kom han med en rekke påstander om det canadiske energiselskapet Saskpowers CO2-prosjekt, kullkraftverket Boundary Dam, i Saskatchewan, skriver Bergens Tidende.

- Koster mindre Statoil-sjefen hevdet prosjektet hadde blitt mye mindre enn opprinnelig planlagt, er rammet av kostnadsøkning og at de har tatt i bruk verktøy utviklet på Mongstad.

Bergens Tidende skriver at de har fått opplysninger fra Saskpower i Canada som viser at de påstandene ikke stemmer.

Ifølge Statoil mente ikke Lund anlegget som er bygget, men viste til et prosjekt for bygging av et nytt kullkraftverk med rensing som ble skrinlagt i 2008.

- Oppsiktsvekkende - Vi har ikke opplevd noen alvorlige miljø- eller sikkerhetsproblemer. Fangstanlegget er 99 prosent ferdigstilt, fem prosent under budsjett. Det har vært noen utfordringer for ombyggingen av kraftverket, noe ethvert anlegg med 50 år gammel infrastruktur vil oppleve. Mangel på kvalifisert arbeidskraft og økte materialkostnader er hovedårsaken til at de samlede kostnadene er økt med ni prosent, sier pressetalsmann i Saskpower, Tyler J. Hopson til Bergens Tidende.

Gøril L. Andreassen i Zero mener det er oppsiktsvekkende at Lund sier Boundary Dam har opplevd de samme problemene som Mongstad, mens Bellonas Fredrik Hauge sier det må være flaut for Statoil-sjefen å få påstand etter påstand gjendrevet av Saskpower.

- Det er gledelig å se at Lunds uttalelser til kontroll- og konstitusjonskomiteen blir korrigert av et selskap som har lyktes der Statoil har feilet totalt, sier Hauge.
(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer