Frihandel med Kina

Mener Støre har snudd

Støre bremser i de norske ambisjonene om Kina. Venstre-leder Guri Melby mener noe har skjedd i regjeringen på kort tid.

JORDBÆR OG SVELER: Dagbladet møtte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på regjeringens årlige sommerpressekonferanse i Støres hage. Foto: Gorm Kallestad / NTB
JORDBÆR OG SVELER: Dagbladet møtte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på regjeringens årlige sommerpressekonferanse i Støres hage. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- Det er ikke stor framdrift i forhandlingene om en frihandelsavtale, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagbladet fredag.

Å få landet en avtale om full markedstilgang hos kineserne har vært en drøm i ulike regjeringer. Støres forgjenger Jens Stoltenberg satte i gang arbeidet i 2008, og Iselin Nybø (V) hevdet i 2020 at daværende regjering var svært nær mål.

Men Støre bruker ikke ordet drøm. Han trekker fram at Kina beskrives som en stor statlig etterretningstrussel av offisielle sikkerhetsvurderinger.

- Våre vurderinger i regjering i forhold til sikkerhet er på et helt annet nivå enn det var for fem og ti år siden. Det må reflektere forholdet til alle land, sier Støre.

Venstre-leder Guri Melbys respons er at det ser ut som Støre har snudd når det gjelder Kina.

- Det er positivt om de nå har snudd og tatt den sikkerhetspolitiske situasjonen innover seg. Det har utenriksminister Anniken Huitfeldt nektet å gjøre tidligere, som på Dagsnytt 18 for noen uker siden, sier Melby. Selv ønsker hun legge forhandlingene om en friavtale på is.

KINA-KRITISK: Venstre-leder Guri Melby. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KINA-KRITISK: Venstre-leder Guri Melby. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Tusenkronersspørsmålet

Det er bare én måned siden pipa hadde en annen lyd i regjeringen, peker hun på.

Da sa utenriksministerens statssekretær Henrik Thune (Ap) til Dagbladet at det vil være negativt for Norge om man avslutter forhandlingene.

- Å avslutte forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina vil ikke hjelpe Ukraina. Det vil heller neppe påvirke kinesisk politikk eller samfunn. Det vil derimot være negativt for Norge, som dermed ikke vil få samme markedsadgang i Kina som mange av sine konkurrenter, sa Thune til Dagbladet.

Hemmelig plan

Samtidig som Støre sier at en avtale er langt unna, har regjeringen også en plan om å utvide eksporten til Kina.

Nylig avdekket Dagbladet at regjeringen har søkt om å få utvide eksporten til Kina til også å gjelde svinekjøtt, melk og meieriprodukter.

De vil utnytte momentum etter at Støre nylig hadde telefonkontakt med den kinesiske statsministeren, kommer det fram i interne e-poster. Regjeringen har ikke utdypet hvordan dette spiller inn i eksportplanen.

- KREVENDE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) snakket på sin oppsummerende pressekonferanse om de norske økonomiutsiktene. Video: Regjeringen Vis mer

Ifølge landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) har regjeringen regelmessig kontakt med den norske ambassaden i Beijing for å få en oppdatering om prosessen.

- Hvordan vil dere sørge for at menneskerettigheter ivaretas, når dere nå søker om å utvide eksporten til Kina til å gjelde svin, melk og meieriprodukter?

- Vi kommer fortsatt til å ha handel med Kina og si fra til Kina på de områdene vi mener vi har politiske uenigheter, som for menneskerettigheter og behandling av minoriteter, svarer statsminister Støre fredag.

Vil si fra

Kina kritiseres for påståtte menneskerettighetsbrudd mot den muslimske uigur-minoriteten. I tillegg peker blant annet Venstre, på problematiske bånd mellom Kina og Russland og at Kina har strammet grepet overfor Hongkong.

Kina har også gjennomført straffetoll mot land som uttaler seg negativt, som Australia.

Kina har nylig truet med å bruke våpenmakt for å okkupere Taiwan. Hvis det skjer, bør Norge stanse all handel, mener Venstre-lederen.

- For næringslivet og norske sikkerhetspolitiske interesser er det bedre å si nei til avtalen en gang for alle enn å bare litt vagt sette på bremsen slik Støre signaliserer, sier Melby.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer