Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jonas Gahr Støres boligprosjekter

Mener Støres private boligprosjekt ødelegger viktig arbeiderklasse-arv

Den gamle fabrikken er et viktig kulturminne for arbeiderbevegelsen. Nå beskyldes Ap-leder Jonas Gahr Støre og de andre investorene for å ødelegge det.

BYGGER BOLIGER: Jonas Gahr Støre har eierandeler i to store boligbyggerprosjekter øst for Oslo sentrum.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BYGGER BOLIGER: Jonas Gahr Støre har eierandeler i to store boligbyggerprosjekter øst for Oslo sentrum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag skrev Dagbladet om Jonas Gahr Støres investeringer i boligbygging i Oslo.

Om et drøyt år skal tre blokker med 149 leiligheter stå ferdig i området som kalles Grenselunden.

Parallelt skal nabobygget Fyrstikkalleen 17 rehabiliteres til 39 nye boliger, som skal være innflyttingsklare til samme tid.

Det var her, på sistnevnte adresse, at Nitedals Tændstikfabrik flyttet sin produksjon i 1875, og en viktig del av norsk industri- og arbeiderhistorie ble til.

Bak begge prosjektene står en celeber liten gruppe av Norges mektigste mennesker, deriblant mannen som håper å bli statsminister etter valget.

Sammen med Ap-leder Støre har også storinvestor Stein Erik Hagen, kosmetikkdronningen Tove Midelfart, forretningsmannen Torbjørn Mjør Grimsrud, og Bøhler-familien eierandeler i prosjektet, som skal være verdt minst 700 millioner kroner.

Grunnet fabrikkens historiske betydning i fortellingen om norsk industri står Fyrstikkalleén 17 på byantikvarens gule liste, en oversikt over registrerte verneverdige kulturminner i Oslo.

- Vi satt bygget på gul liste fordi det var en sentralt plassert del av Nitedals fyrstikkfabrikk, en kjent og viktig industribedrift i Norge, med arbeiderboliger og skole. Et helt lite lokalsamfunn holdt til her med produksjonsanlegg og boliger for ansatte, og med en viktig kulturhistorie å fortelle, forklarer Hogne Langset ved Byantikvaren.

- Kulturminnet i praksis ikke bevart

Støre og co. får derfor ikke lov til å rive bygget, og Byantikvaren skulle helst sett at bygget ikke ble brukt til boligformål i det hele tatt.

Likevel har utbyggerne fått lov til å lage 39 leiligheter i den gamle fabrikken, forutsatt at fasaden blir bevart.

- Vi anbefalte en annen løsning enn bolig fordi det er her snakk om et bygg med en konstruksjon som gjør det velegnet til kultur og undervisning. Vi mener bygget er bedre tjent til et slikt formål. Når det bygges leiligheter her vil det fort bli mørke og små rom, og bygget er etter for skjønn ikke like godt egnet til boliger som til kulturnæring, sier Langset hos Byantikvaren.

OMSTRIDT BYGG: Teglsteinsbygget skal bli 39 leiligheter. Ikke alle er like fornøyd med dét. Til venstre bygges de 148 andre boligene Støre og co. allerede har solgt.  Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OMSTRIDT BYGG: Teglsteinsbygget skal bli 39 leiligheter. Ikke alle er like fornøyd med dét. Til venstre bygges de 148 andre boligene Støre og co. allerede har solgt.  Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus er skuffet.

De skulle helst sett at Støre og de andre investorene lot de gamle fabrikklokalene være i fred.

- Vi har stor respekt for Byantikvarens vurderinger, og synes at etatens innspill burde ha blitt tatt til følge, sier Linn Marie Krogsrud i foreningen.

- Mister helheten

De mener det ikke er nok å bevare fasadene til bygget, og at det historiefortellende aspektet ved bygningen faller bort når Støre og co bygger boliger der.

- Jeg tviler ikke på at arkitektene har gode intensjoner, men som i tilfellet Fyrstikkalleen 17 er endringene såpass store at kulturminnet i praksis ikke blir bevart, selv om fasaden er intakt, sier Krogsrud. .

Bygget Støre og partnerne skal omgjøre til leiligheter, spiller en sentral rolle i fortellingen om norsk industrihistorie, og er tegnet av Thorvald Astrup, som ifølge foreningen også tegnet bygg på Rjukan og Notodden som nå er på Unescos verdensarvliste.

- Fyrstikkproduksjon er også en viktig del av norsk industrihistorie, og det er derfor viktig å ta vare på bygninger som har vært involvert i produksjonen, sier Krogsrud, og legger til:

- Ved å stykke opp bygget i leiligheter mister man helheten, og kulturminnet svekkes.

Allerede solgt

Utbyggerne har allerede solgt de 39 leilighetene i Fyrstikkalleen 17, og bystyret i Oslo ga byggetillatelse til prosjektet.

Så langt er det ikke gitt noe endelig klarsignal for bygging, men igangsettingsvedtaket ventes å komme i løpet av kort tid.

Støre har ikke ønsket å fortelle Dagbladet hvor mye han forventer å tjene på boligprosjektene han er medeier i, hvorav Fyrstikkalleen 17 er det minste av prosjektene.

Dagbladet har vært i kontakt med Jonas Gahr Støre for en kommentar til kritikken fra Fortidsminneforeningen.

Hans kommunikasjonsrådgiver Camilla Ryste skriver i en epost til Dagbladet at spørsmål om prosjektet må rettes til prosjektuvikler.

Dagbladet har forsøkt å få svar fra prosjektutvikler Erik Bøhler i selskapet Scandinavian Development, foreløpig uten hell.

Bøhler-familien er også blant investorene i byggeprosjektet, sammen med et knippe andre mer eller mindre kjente investorer.