LANGER UT MOT REGJERINGEN:  Høyre-leder Erna Solberg. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn  / SCANPIX
LANGER UT MOT REGJERINGEN: Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

- Mener Stortinget ikke fikk innsyn

Høyreleder Erna Solberg kritiserer behandlingen av tjenestedirektivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Høyres leder Erna Solberg mener at uenigheten innad i regjeringen om tjenestedirektivet har hindret Stortinget innsyn i saken.

- Vi har siden desember 2006 bedt om å få en ordentlig redegjørelse fra regjeringen, men det har vi ikke fått. Grunnen til dette er nok at regjeringen ikke har vært enig med seg selv og ikke visst hva den skulle si, sier Solberg til NTB.

- Utredningseksperten i dette landet er regjeringen, og regjeringen er den som må orientere Stortinget. Sammenlignet med vanlige EU-saker, er det en påfallende mangel på informasjon til Stortinget om denne saken, fortsetter hun.

Blir lidende

Solbergs konklusjon er at Stortinget og demokratiet blir lidende på grunn av at regjeringen ikke kan bidra med opplysninger på grunn av intern politisk strid.

Høyrelederen sier at Stortinget ikke har fått noen formell orientering om tjenestedirektivet av regjeringen, selv om flere partier har skrevet henvendelser til regjeringen og etterlyst en orientering.

Hun er ikke sikker på hvor dype sårene i regjeringen blir etter dissensen.

- Hvor sterk svekkelsen er, avhenger av hvordan det oppleves internt i regjeringen. Bondevik 2-regjeringen hadde en tilsvarende dissens, men den var avklart i regjeringserklæringen fra Sem tre og et halvt år i forveien. Derfor var den helt udramatisk, sier Solberg.

Soria Moria

Hun mener at akseptering av tjenestedirektivet er en konsekvens av det som står i Soria Moria-erklæringen.

- Det ville vært sjokkerende om resultatet hadde blitt noe annet enn ja til direktivet, sier Erna Solberg.

(NTB)