Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener svensk krimlegende bommer

Den svenske kriminologen Leif GW Persson kritiserer norsk politi, mens norsk politioverbetjent mener svensken bommer med sin kritikk.

BORTE: Norsk politi mener Anne-Elisabeth Hagen er drept, men har så langt ikke klart å finne henne. Etterforskningen har ikke vært god nok, mener den svenske kriminologen Leif GW Persson.
BORTE: Norsk politi mener Anne-Elisabeth Hagen er drept, men har så langt ikke klart å finne henne. Etterforskningen har ikke vært god nok, mener den svenske kriminologen Leif GW Persson. Vis mer

Tom Hagen (70) ble denne uka pågrepet og siktet for å ha drept sin kone Anne-Elisabeth Hagen, halvannet år etter at han meldte henne savnet og en langvarig politietterforskning.

Refser norsk politi

Etter at pågripelsen ble kjent sa den svenske kriminologen og suksessforfatteren Leif GW Persson til den svenske avisa Expressen og seinere VG at han ikke var imponert av politiets innsats, og at det burde ha vært åpenbart at ektemannen var hovedmistenkt fra starten.

Til Expressen sa han at norsk kriminalpoliti «ikke er de skarpeste knivene i skuffen».

INGEN INNSYN: Politiet fortsetter å jobbe i boligen til Tom Hagen og har satt opp etterforskningstelt utenfor hovedinngangen. Video: Marte Nyløkken Helseth. 30. april 2020 Vis mer

Nå tar politioverbetjent og førsteamanuensis ved Politihøgskolen, Ivar Fahsing, sine kolleger i forsvar i et intervju med den svenske allmennkringkasteren SVT.

- At det har tatt tid er resultatet av en svært utfordrende og grundig etterforskning der man aktivt har forsøkt å finne ut om det kan ha skjedd noe annet enn det typiske. Det indikerer at man har tatt det på største alvor og ikke lagt seg styre av mistanken som måtte råde ute blant folk og forståsegpåere, sier Fahsing til SVT.

Fahsing, som har skrevet doktorgrad om etterforskning av alvorlige straffesaker og i tillegg skrevet flere lærebøker om emnet, har vært sentral i utviklingen av moderne etterforskningsmetoder i Norge.

HAGEN-SAKEN: Tom Hagens hytte på Kvitfjell er plombert. Video: Øistein Monsen Vis mer

Overser momenter

Han har også blitt brukt som rådgiver av etterforskningsledelsen i Hagen-saken, uten at han har hatt en formell rolle i saken.

Han utdyper overfor Dagbladet:

- Det tar lengre tid å utelukke alle alternativer enn å prøve å bekrefte det ene som en har mistanke om. Det er mulig å diskutere tid- og ressursbruk, men da må man ha en viss forståelse av moderne etterforskningsmetodikk, sier Fahsing, som mener det virker som om Persson overser at det kreves gode bevis for å pågripe og sikte noen i en alvorlig straffesak.

En pågripelse i en slik sak er enormt stigmatiserende og i et rettssikkerhetsperspektiv mener han at det også kan tolkes som et positivt tegn at politiet har brukt såpass lang tid i saken.

- Dette var ingen vanlig drapsetterforskning. Innledningsvis handlet det vel så mye om å forsøke å ivareta et mulig kidnappingsoffers liv, sier Fahsing.

Dagbladet har vært i kontakt med Leif GW Persson, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere eller svare på kritikken fra Fahsing.

Den svært fargerike Persson er kjent både som kriminologiprofessor og forfatter. Han har solgt over sju millioner bøker i hjemlandet, og nyter også suksess i Norge.

I Sverige går krimromanene som regel rett til topps på bestselgerlistene.

Varetektsfengslet

Onsdag ble Tom Hagen varetektsfengslet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen.

Pågripelsen skjedde etter lengre tids skjult etterforskning. Hagen nekter straffskyld og varslet torsdag gjennom sin advokat Svein Holden at han anker fengslingen.

En stor utfordring for politiet er naturlig nok at det har gått halvannet år siden Anne-Elisabeth forsvant, og de har fremdeles ikke klart å finne henne.

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober 2018. Politiet holdt forsvinningssaken hemmelig fram til januar i fjor, da de trengte hjelp fra offentligheten for å komme seg videre i saken.

Retten: Sannsynlig med flere involverte

Under tirsdagens pressekonferanse uttalte politiinspektør Tommy Brøske at politiet mener saken bærer preg av en tydelig planlagt villedning, og at de mener det aldri har skjedd en bortføring, slik saken først ble etterforsket som.

Politiet jobber nå med å finne ut om det har vært andre involverte i saken, og utelukker ikke flere pågripelser.

I fengslingskjennelsen fra Nedre Romerike tingrett onsdag går det fram at retten mener Tom Hagen med skjellig grunn kan mistenkes for det han er siktet for, nemlig drap eller medvirkning. Det kommer også fram at retten mener det er sannsynlig at flere har vært involvert i saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!