BOMBE: Svensk sikkerhetspoliti har tidligere konkludert med at mannen som sprengte seg selv i Stockholm i 2010 handlet alene. Nå hevder en irakisk etterretningsoffiser at han var støttet av al-Qaeda. Foto: Fredrik Persson/NTB scanpix.
BOMBE: Svensk sikkerhetspoliti har tidligere konkludert med at mannen som sprengte seg selv i Stockholm i 2010 handlet alene. Nå hevder en irakisk etterretningsoffiser at han var støttet av al-Qaeda. Foto: Fredrik Persson/NTB scanpix.Vis mer

Mener svensk selvmords­bomber fikk hjelp av al-Qaida

Svensk dokumentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske 28-åringen som sprengte seg i lufta i Stockholm for fire år siden fikk hjelp av al-Qaida, ifølge irakiske kilder.

Det kommer fram i SVT-programmet Uppdrag granskning.

- Den svenske selvmordsbomberen fikk støtte av al-Qaida, de planla alt, sier en irakisk etterretningsoffiser til TV-kanalen. Opplysningene er stikk i strid med konklusjonene til det svenske sikkerhetspolitiet Säpo, som mener mannen handlet på egen hånd.

Den irakiske etterretningsoffiseren sier blant annet at irakiske tjenestemenn har vært i Sverige for å hjelpe til med etterforskningen, noe svenske påtalemyndigheter sier de ikke kjenner til.

Det var midt i julerushet i Stockholm i 2010 at den unge trebarnsfaren først sprengte en bil i lufta på Olof Palmes gata i sentrum av Stockholm, før han noen minutter senere utløste en bombe noen kvartaler unna.

Ingen ble skadd i eksplosjonene, med unntak av Abdulwahab selv som døde kort tid etter den siste eksplosjonen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram