Mener Sverige bør dra Norge for retten

I harnisk over skyhøye strømpriser.

KNUSENDE RAPPORT: Den svenske Energimarknadsinspektionen har gransket hva som skjedde og konkluderer i en rapport med at strømprisen i Sverige aldri hadde steget til over 2,40 per kilowattime dersom det ikke hadde vært for begrensningen av elektrisitetseksporten fra Norge  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KNUSENDE RAPPORT: Den svenske Energimarknadsinspektionen har gransket hva som skjedde og konkluderer i en rapport med at strømprisen i Sverige aldri hadde steget til over 2,40 per kilowattime dersom det ikke hadde vært for begrensningen av elektrisitetseksporten fra Norge Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Norge bidro gjennom Statnett til å drive prisen på strøm opp i Sverige sist vinter. Dette bør prøves rettslig, mener svenske forskere.

I et debattinnlegg i avisen Dagens Nyheter peker de to forskerne Sven-Olof Fridolfsson og Thomas Tangerås på at det var store prisforskjeller på strøm i Sør-Norge og Sverige sist vinter.

Mens prisen i Sverige klatret til nærmere 9 kroner per kilowattime, lå den samtidig på mellom 35 øre og 1,40 kroner per kilowattime i Sør-Norge, skriver de to.

Svensk industri ble tvunget til å bremse sin produksjon, mens Oslo-området var velforsynt med billig strøm, konstaterer de to forskerne.

Den svenske Energimarknadsinspektionen har gransket hva som skjedde og konkluderer i en rapport med at strømprisen i Sverige aldri hadde steget til over 2,40 per kilowattime dersom det ikke hadde vært for begrensningen av elektrisitetseksporten fra Norge, slår Fridolfsson og Tangerås fast.

Energimarknadsinspektionen legger skylden på Statnett og de to forskerne mener at EU-kommisjonen nå bør prøve rettslig om det norske selskapet kan ha brutt EUs konkurranselov.

- Rapporten peker på flaskehalser i det høyspente stamnettet mellom det sørlige Norge og Sverige, noe som er en medvirkende årsak til de ekstreme strømprisene i Sverige, sier han.

Statnett anklages for selv å ha skapt «disse flaskehalsene ved helt bevisst å begrense overføringskapasiteten i den såkalte Hasleforbindelsen som knytter det sørlige Norge og Sverige sammen. Den 8. juni ble forbindelsen til og med stengt helt og holdent av», skriver de to forskerne.

(NTB)