Mener Talibans retrett er ren taktikk

Forsker tror islamistene forsøker å kjøpe seg tid ved å trekke seg ut av Buner.

PATRULJERER GATENE: Medlemmer av pakistanske Taliban gatelangs i Buner-distriktet. Etter et krisemøte i dag, varslet Taliban at de skulle trekke seg ut av området, som ligger en fem timers kjøretur fra hovedstaden. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
PATRULJERER GATENE: Medlemmer av pakistanske Taliban gatelangs i Buner-distriktet. Etter et krisemøte i dag, varslet Taliban at de skulle trekke seg ut av området, som ligger en fem timers kjøretur fra hovedstaden. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens både USA og resten av verden frykter for hva som vil skje med atommakten Pakistan, kommer kontrabeskjeden om at Taliban trekker seg ut av Buner-distriktet, som ligger mindre enn ti mil fra hovedstaden Islamabad.

- Vår leder har beordret at Taliban øyeblikkelig må kalles tilbake fra Buner, sier Taliban-talsmann Muslim Khan til nyhetbyrået Reuters.

Den overraskende beskjeden kommer i etterkant av et forsøk på forhandlinger mellom Taliban, regjeringen og lokale myndigheter.

Vil kjøpe seg tid- Det gjenstår å se om de kommer til å holde løftet om tilbaketrekking, sier Laila Bokhari, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til Dagbladet.

Ifølge lokale politikilder fortsetter imidlertid Taliban å patruljere gatene i Buner. Det sier polititalsmann Rasheed Khan til nyhetsbyrået AFP.

Han sier også at de lokale hærstyrkene ikke har mange nok mann til å nærme seg fjellene og andre områder der Taliban har festet grep.

Forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, Kristian Berg Harpviken, tror tilbaketrekkingen er en ren taktisk manøver fra Talibans side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer