Coronavirus:

Mener Tegnell tar feil

Sveriges coronageneral, Anders Tegnell, møter motstand hos både norske eksperter og sine egne kolleger etter utspillet om flokkimmunitet.

MOTSTAND: Coronageneral Anders Tegnell møter motstand i både Norge og Sverige. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix
MOTSTAND: Coronageneral Anders Tegnell møter motstand i både Norge og Sverige. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld besøkte Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell NRK-programmet «Debatten». Der sa han at deres modeller viser at man vil oppnå flokkimmunitet i Stockholm i løpet av mai.

Nå møter Tegnell motstand fra både norske eksperter og svenske myndigheter.

- Ut fra mitt syn tar Anders Tegnell feil om at flokkimmunitet er på gang i Stockholm, sier professor ved Universitetet i Bergen, Gunnar Kvåle, til Dagbladet.

Professor i informatikk ved NTNU, Dag Svanæs, er også skeptisk:

- Med de tiltakene som Sverige har nå, kan de muligens oppleve en effekt av at flere blir immune. Men å kalle det flokkimmunitet blir feil i forhold til hvordan begrepet er blitt brukt i debatter, sier Svanæs til Dagbladet og tilføyer:

- Det blir ikke mange nok immune til at man kan fjerne alle tiltakene uten å oppleve en ny oppblomstring av pandemien.

«Debatten»

Tegnell kom først med utspillet om flokkimmunitet under en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Under Debatten ble han bedt om å utdype dette:

- Ifølge våre modeller begynner vi å få en såpass høy andel immune i befolkningen i for eksempel Stockholm, slik at det påvirker smittespredningen. Muligens kan det være det som gjør at vi nå ser en liten nedgang i Stockholm, ettersom vi ikke har innført nye tiltak de siste to til tre ukene, sa Tegnell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer