Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Personkonflikt i Telenor

Mener Telenor-konflikt kan få tre mulige utfall: - Utenkelig at begge blir sittende

En bitter personkonflikt skaper igjen bråk i Telenor. Mandag møtes styret til et skjebnemøte, og resultatet på sikt kan bli at både konsernsjef og styreleder må gå.

STEILE FRONTER: Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og styreleder i Telenor Gunn Wærsted er i personlig konflikt. Det vil ifølge flere måtte ende med at minst en av dem må gå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STEILE FRONTER: Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og styreleder i Telenor Gunn Wærsted er i personlig konflikt. Det vil ifølge flere måtte ende med at minst en av dem må gå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Dagens Næringsliv har Telenors styreleder Gunn Wærsted gitt uttrykk for manglende tillit til konsernsjef Sigve Brekke grunnet det som skal være alvorlige saker fra hans fortid i Telenor, men uten å ha støtte for dette i styret.

Ingen har stått offentlig fram med opplysningene, men ifølge DN er det snakk om «sentralt plasserte kilder».

Kilder opplyser også til avisa at en intern styreevaluering utført av konsulentselskapet Russel Reynolds, beskriver en manglende tillit mellom styreleder og konsernsjef. Rapporten skal også peke på problemet med at Wærsted ikke har større tillit i styret.

Skjebnemøte

Wærsted har på sin side avvist overfor VG at hun driver med «sololøp». Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra henne.

Nestleder i nettverket Styrelederen og selv erfaren styreleder, Merete Lütken, mener konflikten må få konsekvenser for enten Brekke eller Wærsted, som tiltrådte sine stillinger i henholdsvis august 2015 og januar 2016.

Sigve Brekke er i tillegg til konsernsjef leder for Telenors operasjoner i Asia. Han ble ansatt i Telenor i 1999. Flere spådde en tidlig avgang for ham, blant annet da det ble kjent at han hadde juksa på CV-en.

Gunn Wærsted var tidligere Nordeas konserndirektør.

- I den situasjonen som har oppstått med mistillit mellom styreleder og konsernsjef, så er det utenkelig at begge blir sittende. Selskapet kan ikke leve lenge med situasjonen, og avklaringen bør komme raskt, sier Merete Lütken i Styrelederen.

Mandag er det ordinært styremøte, og Wærsted har varslet at de siste dagenes medieoppslag vil bli tema.

BI-professor Petter Gottschalk og Styrelederens Lütken peker på flere mulige utfall av den personkonflikten, og Lütken tror dette kan bli et skjebnemøte.

1. Brekke må gå

Både Gottschalk og Lütken peker på at dersom Wærsted har større støtte i styret enn det som har framkommet i media, eller Wærsted klarer å snu styret, så vil Brekke måtte gå. Det kan i så fall skje allerede mandag.

2. Wærsted må gå

Et annet utfall, er at Wærstad stiller et ultimatum: Dersom styret ikke stiller seg bak å kaste Brekke, så går Wærstad selv. Uten støtte fra styret, så kan det være styrelederen som forsvinner på mandag.

3. Begge må gå

Et siste alternativ er at både Brekke og Wærstad ender opp med å forlate Telenor. Det kan skje ved at Wærsted først trekker seg på grunn av manglende støtte i styret, og at Telenors generalforsamling og bedriftsforsamling deretter skifter ut hele eller hoveddelen av styret for å sikre seg Brekkes avgang.

Ordknapp Mæland

Mens dette dramaet utspiller seg i media og styrerom, står næringsminister Monica Mæland i kulissene og vurderer situasjonen fortløpende. Som næringsminister representerer hun staten, som er Telenors største eier med 54 prosent av aksjene. Hun kan utøve betydelig innflytelse ved en generalforsamling, men har foreløpig vært svært ordknapp.

- Næringsministeren har tillit til sittende styreleder og styre. Det har vi i alle selskaper hvor vi er eier, opplyser Næringsdepartementet.

- Hun kan ikke gå inn på hvilken kontakt hun og Wærsted har hatt, fordi det er en del av den fortrolige eierdialogen oss i mellom. Selskapene skal være trygge på at de kan snakke med oss uten at det de sier skal bli offentliggjort, sier Næringsdepartementets pressekontakt til Dagbladet fredag ettermiddag.

Mens Gottschalk tror personkonflikten ender med at Brekke må gå, mener Lütken det er mer åpent.

- Hvis det viser seg at Wærsted har bedt Brekke om gå av uten støtte i sitt eget styre, så er det ikke utenkelig at hun ender opp med å trekke seg. Men Gunn Wærsted sier selv at hun ikke har kjørt noe sololøp. Hvis det stemmer og hun får støtte i styremøtet på mandag, er det sannsynlig at Brekke må gå. Eventuell ny informasjon om Brekkes beslutninger og etiske vurderinger som Asia-sjef vil også kunne spille inn, sier Lütken.

- Stor forståelse, men

Sigve Brekke har foreløpig ikke ønsket å uttale seg i media om denne saken.

Heller ikke Telenors kommunikasjonsdirektør Severin Roald, vil uttale seg på vegne av Telenor-sjefene.

- Jeg har stor forståelse for at dere ønsker intervju, men vi ønsker ikke å kommentere. Spørsmål relatert til styret må rettes til styreleder, sier Roald.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!