Mener tobakksindustrien har dårlig sak mot Gro

Tobakksindustrien i Norge vurderer reaksjoner mot Gro Harlem Brundtland etter at hun fredag stemplet Tiedemanns Tobaksfabrik som kriminell. Men juseksperter mener bransjen har en dårlig sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er klart at når det er et viktig samfunnsmessig spørsmål, så har Gro Harlem Brundtland, ut fra sine vurderinger og den kunnskapen hun sitter inne med, både rett og plikt til å gå ut med sine synspunkter. Det å forsøke å ramme den som kommer med synspunkter med personlige sanksjoner og nærmest ett juridisk attentat, er langt utenfor det akseptable, sier jusprofessor Carl August Fleischer til NRK.

Det var i forbindelse med lanseringen av den store antirøykekampanjen fredag at Harlem Brundtland stemplet tobakksindustrien som kriminelle.

- Tobakksindustrien har bevisst løyet i en årrekke. De har rett og slett drevet kriminell virksomhet, sa Gro Harlem Brundtland.

På spørsmål om anklagen om kriminell virksomhet også gjaldt Tiedemanns, svarte Brundtland bekreftende.

- I strømmen av udokumenterte påstander er det den aller verste, sier informasjonssjef Jan Robert Kvam i Tiedemanns til Aftenposten.

- Vi har ikke helt bestemt oss for hva vi vil gjøre i forhold til et slikt utspill, men vi har i dag vært i kontakt med Asbjørn Fredrik Asbjørnsen som eier Asbjørnsens Tobakksfabrikk, og han er minst like sjokkert som vi er over dette utspillet, sier Kvam til NRK.

(NTB)