TRUMP: Statsminister Erna Solberg mener USAs president, Donald Trump, sjikanerer den svenske klimaktivisten Greta Thunberg (16). Video/reporter: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer

Mener Trump sjikanerer Greta

Statsminister Erna Solberg mener USAs president, Donald Trump, sjikanerer den svenske klimaktivisten Greta Thunberg (16).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Greta Thunberg ble en hovedperson i FN da hun holdt en svært følelsesladd tale under klimatoppmøtet mandag. Med tårer i øynene og dirrende stemme ga hun verdenslederne det glatte lag for at de ikke gjorde nok for klimaet.

Trump har tidligere beskrevet fenomenet menneskeskapte klimaendringer som en «bløff» diktet opp av Kina. Etter talen til Thunberg, tvitret Trump et videoklipp fra talen og skrev:

- Hun ser ut som ei veldig lykkelig, ung jente som ser fram til en lys og vidunderlig framtid. Så hyggelig å se! skrev USAs president på et vis de fleste tolker som sarkastisk.

Selv gjør Thunberg Trumps sine ord til sine egne. Tirsdag oppdaterte hun biografien på twitter-kontoen sin. Der står det at Greta Thunberg er «ei veldig lykkelig, ung jente som ser fram til ei lys og vidunderlig framtid».

I TÅRER: Under et panel i forbindelse med åpningen av FNs Global Climate Action Summit, ente aktivist Greta Thunberg i tårer under en emosjonell appell. Video: Ap Vis mer

- La være å sjikanere

Mange har imidlertid reagert kraftig på at verdens mektigste mann ser ut til å latterliggjøre ei 16 år gammel jente. Også statsminister Erna Solberg reagerer kraftig.

- Jeg synes alle politiske aktører bør la være å sjikanere folk som har sterke meninger, sier Solberg på spørsmål fra Dagbladet og fortsetter:

- Hun er ei 16 år gammel jente med et sterkt engasjement. Det er et engasjement som det er viktig at barn og ungdom har framover. Så kan man alltid diskutere ord og uttrykksformer, men er du president i USA, så er kanskje ikke Greta Thunberg din største utfordring.

Uttalelsen kommer like etter at hun har sittet i salen under åpningen av FNs generalforsamling og sett Trumps tale. Nå står hun i Rosehagen utenfor hovedkvarteret i New York sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide og kronprins Haakon.

Kronprinsen deltar under FN-toppuka på vegne av Norge. Også han forteller at Thunberg har gjort et inntrykk.

- Jeg synes det er viktige temaer hun trekker opp. Hun gjør det på en emosjonell måte, som gjør at vi blir følelsesmessig berørt. Og så tenker jeg at vi skal gjøre henne den tjenesten at vi da snakker om temaene, sier kronprinsen.

Klimastreik

Han blir lattermild, men noe unnvikende når han får spørsmål om barna hans er inspirert av Thunberg og deltar i skolestreik.

- Begge de to som bor hjemme nå, er veldig opptatt av klima- og miljøspørsmål. Det er noe vi diskuterer, og som de også fokuserer på. De følger med på det som skjer. 160 land og fire millioner mennesker - de fleste av dem unge - sier ifra at nå må vi gjøre noe. Vi har de ti åra fram til 2030 på å få naturen tilbake i balanse, sier kronprinsen.

Klima er et av de viktige temaene for Norge denne uka. I tillegg bidrar kronprinsen i valgkampen for Norges kandidatur til å bli medlem av Sikkerhetsrådet i 2021-2022 i kamp mot Irland og Canada.

- Er det gøy for kronprinsen at han for en gangs skyld får lov til å drive valgkamp?

- Haha. Så lenge hele Norge står bak, og det er på den internasjonale arenaen, og det er noe regjeringen ønsker, så synes jeg det er kjempefint.

KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer