Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mellomvalget i USA:

Mener Trump-sjokket utløste psykiske problemer. Nå biter Demokratene negler igjen

Valgsjokket i 2016 kan ha utløst psykiske problemer, ifølge en ny studie. Frykten for et nytt valgtap har preget valgkampen.

KNUST: Disse tilhengere av Hillary Clinton var oppløst i tårer da det ble klart at Donald Trump vant presidentvalget i 2016. Nå tyder en ny studie på at valgsjokket for to år siden har satt dype spor i psyken til mange amerikanere. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / NTB Scanpix
KNUST: Disse tilhengere av Hillary Clinton var oppløst i tårer da det ble klart at Donald Trump vant presidentvalget i 2016. Nå tyder en ny studie på at valgsjokket for to år siden har satt dype spor i psyken til mange amerikanere. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DALLAS / EL PASO (Dagbladet): - Jeg synes ikke noe synd på dem. Det er en egen plass reservert for Demokratene der nede, sier Preston Wilson og peker mot bakken.

På hodet har han en caps som levner liten tvil om hvor han står politisk: «Trump 2020 - Keep America Great». Han har tatt turen til en av republikaneren Ted Cruz' aller siste valgkamparrangementer før valgdagen.

Han er sikker på at Cruz kommer til å vinne kampen mot Demokraten Beto O'Rourke om å få representere Texas i Senatet. Men kampen har blitt jevn. Svært jevn.

- Vi har levd med Demokratene i åtte år. Nå er det deres tur til å kjenne hvordan det er, sier Wilson til Dagbladet.

HELTEN: Preston Wilson (til venstre) får møte sin store helt, den republikanske senatoren Ted Cruz. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HELTEN: Preston Wilson (til venstre) får møte sin store helt, den republikanske senatoren Ted Cruz. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Republikanerne med Donald Trump i spissen har i dag full politisk kontroll. Et fåtall stemmer vil bli avgjørende. Senatet er sannsynligvis tapt for demokratene, men representantenes hus er i spill.

- I sengevæter-fasen

Sjokket over Donald Trumps seier i presidentvalget i 2016 henger fortsatt over Demokratene partiet som en mørk og regntung uværssky.

Ifølge politico.com rapporteres det om faktiske marerittdrømmer om et nytt demokratisk nederlag.

VALG I USA: 6.november var det mellomvalg i USA. Da skapte disse kvinnene historie. Video: CNN Vis mer

- Nå er vi i sengevæter-fasen, sier John Anzalone, en analytiker som tilbragte valgnatten i 2016 i Hillary Clintons hovedkvarter.

To år senere er tanken på et nytt tap for mye å forestille seg for mange demokrater.

Han mener også at det finnes «noen eksempler på posttraumatisk stresslidelse» (PTSD).

Det er ikke nødvendigvis en overdrivelse. For den intense maktkampen i USA påvirker mange velgere i så stor grad at de kan utvikle psykiske problemer, hevder en ny undersøkelse.

En studie som ble publisert forrige måned i Journal of American College Health viser at én av fire amerikanske studenter utviklet «klinisk signifikante symptomer» på traumer.

KAMPEN OM TEXAS: Kelly Rowland har kastet seg inn i valgkampen som har verdens øyne har rettet seg. Det står mellom republikaneren Ted Cruz og den relativt ukjente demokraten Beto O'Rourke. Dagbladet har fulgt begge senatorkandidatene. Video: Øistin Norum Monsen. Reporter: Nicolai Eriksen/Dagbladet. Vis mer

- Oppleves som truende

En meningsmåling fra september i år viste at 61 prosent av spurte demokrater mellom 15 og 34 år er engstelige for resultatet av mellomvalget. Det er en økning på 22 prosent siden juli i år.

- Det er ikke overraskende. Trump har vist tydelig hva slags politikk han fører, og jeg tror det oppleves som veldig truende for mange minoriteter i dette landet. Jeg tror Trump framover bare kommer til å gi disse folkene enda større grunn til å være redd, sier Ashlynn Missimo til Dagbladet.

KONFRONTERTE CRUZ: Universtitetsstudenten Ashlynn Missimo krevde svar fra Republikaneren Ted Cruz om hva han vil gjøre for å dempe hatretorikken i amerikansk politikk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KONFRONTERTE CRUZ: Universtitetsstudenten Ashlynn Missimo krevde svar fra Republikaneren Ted Cruz om hva han vil gjøre for å dempe hatretorikken i amerikansk politikk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Hun støtter Beto O'Rourke i hans kamp om å sikre en plass i Senatet, men var likevel å finne på Ted Cruz' valgkamparrangement i Bartonville i Texas i helga.

- Jeg studerer psykologi ved University of Texas i Austin. Jeg er her fordi jeg interessert i å finne ut hva som driver Republikanerne, og hva slags følelser de viser.

Vant i Texas

Da Cruz inviterte folk til å ta bilder med ham, sørget Missimo for å konfrontere republikaneren.

«Hva er grunnen til at det politiske landskapet i USA er mer polarisert enn på lang tid?» ville hun vite.

- Han svarte at det i bunn og grunn dreide seg om hatretorikk, som har blitt verre etter presidentvalget i 2016. Han mente at politikere er nødt til å diskutere ting av substans og faktisk møte hverandre i en ryddig debatt.

Før hun ble vist bort av Cruz' medarbeidere kom hun med en klar oppfordring:

- Jeg sa «hvis du blir gjenvalgt, så håper jeg at du vil jobbe for å dempe hatretorikken og sørge for at vi får tilbake viljen til kompromiss og gode samtaler mellom politikere». Det er det vi trenger, sier Missimo.

SKUFFELSEN: 20000 Beto O’Rourke fans kjente på skuffelsen da det ble klart at Senator Ted Cruz klarte å holde unna. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKUFFELSEN: 20000 Beto O’Rourke fans kjente på skuffelsen da det ble klart at Senator Ted Cruz klarte å holde unna. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det aller meste tyder på at Cruz får muligheten til å gjøre nettopp det, dersom han skulle ønske. For alle prognoser tyder på at Beto O'Rourke har tapt kampen mot Cruz. Sistnenvte beholder dermed høyst trolig sin plass i Senatet for Texas, ifølge CNN.

På O'Rourkes valgvake i El Paso i Texas sto stemningen i taket da de første tallene begynte å tikke inn etter at valglokalene stengte klokka 19 onsdag kveld - amerikansk tid. O'Rourke gikk tidlig i ledelsen, men to timer seinere minner stemningen om en helt annen type vake.

PÅ VALGVAKE: Bobby Sanchez tok med seg datteren Bobbi (4) til Beto O'Rourkes valgvake. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ VALGVAKE: Bobby Sanchez tok med seg datteren Bobbi (4) til Beto O'Rourkes valgvake. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Bobby Sanchez er en av nær 20 000 personer som har kommet for å høre Beto O'Rourke tale til sine tilhengere i natt. Med seg har han datteren Bobbi (4) for å hedre Beto O’Rourke.

- Han er vår man om han vinner eller ikke, sier Sanchez som benyttet seg av muligheten til forhåndsstemme.

Opptur for Demokratene

Alt er imidlertid ikke mørkt for Demokratene.

Først meldte Fox News at Demokratene kom til å vinne flertall i Representantenes hus, og nå sier også CNN og NBC at Demokratene sikrer seg flertallet.

Ifølge CNN kan demokratene vinne minst 37 mandater, og får i så tilfelle klart flertall.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!