Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener Trump skjuler klima-sannheten bak Black Friday

En ny klimarapport spår en dyster framtid for USA. Nå reagerer flere på tidspunktet den ble publisert.

FORVERRES: Den ferske klimarapporten advarer om flere skogbranner i framtida til USA. Her fra tidligere i november da en skogbrann herjet i California. Foto: AP Photo/Noah Berger
FORVERRES: Den ferske klimarapporten advarer om flere skogbranner i framtida til USA. Her fra tidligere i november da en skogbrann herjet i California. Foto: AP Photo/Noah Berger Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordas klima endrer seg raskere enn noen gang i moderne tid, og det skyldes for det aller meste oss mennesker.

Det kommer fram i en stor og etterlengtet amerikansk forskningsrapport offentliggjort av landets regjering natt til lørdag norsk tid.

- Helt surrealistisk

The National Climate Assessment advarer mot at ekstreme værforhold og klima-relaterte hendelser i USA vil bli verre. Ifølge rapporten vil slike hendelser forekomme oftere og bli langt mer alvorlige.

- Vi ser at de tingene vi sa skulle skje, skjer nå på ekte, sier medforfatter av forskningsrapporten Katharine Hayhoe fra Texas Tech University.

- Som klimaforsker er det nesten helt surrealistisk, sier hun om funnene i rapporten.

Rapporten konkluderer med at bevisene for menneskeskapte klimaendringer nå er overveldende. Klimapåvirkningene øker over hele landet, og klimatiske trusler mot amerikaneres fysiske, sosiale og økonomiske velvære stiger.

Black Friday døyer funnene

Etter at forskningsrapporten ble sluppet fredag amerikansk tid, uttalte politiker og miljøaktivist, Al Gore, seg raskt om saken på Twitter.

Han mener det ikke er tilfeldig at regjeringa offentliggjorde funnene på den hektiske dagen Black Friday.

«(...) Presidenten prøver kanskje å skjule sannheten, men hans egne forskere og eksperter har gjort det så klart og tydelig som mulig,» skriver Gore om forskningsrapporten på Twitter.

Gore er ikke alene om å spekulere i tidspunktet til offentliggjøringa.

IKKE TILFELDIG: Al Gore ble kjent som ansiktet på klimadebatten i 2006 med dokumentaren «En Ubehagelig Sannhet». Han mener det var et bevisst valg å slippe forskningsrapporten på Black Friday. Foto: Josh Edelson/AFP
IKKE TILFELDIG: Al Gore ble kjent som ansiktet på klimadebatten i 2006 med dokumentaren «En Ubehagelig Sannhet». Han mener det var et bevisst valg å slippe forskningsrapporten på Black Friday. Foto: Josh Edelson/AFP Vis mer

En annen medforfatter av rapporten, Andrew Light, sier til The Assosciated Press at å offentliggjøre funnene på Black Friday er «et gjennomsiktig forsøk av Trump-administrasjonen på å raskt begrave rapporten og fortsette kampanjen om å ikke bare fornekte, men å underkjenne den høyeste kvaliteten av klimaforskning».

Presidenten i National Wildlife Federation, Collin O'Mara, er også skeptisk til tidspunktet til den amerikanske regjeringa, og synes det er «forkastelig» å begrave klimatiske påvirkninger samme år som mange amerikanere har mistet livet på grunn av nettopp dette.

Trump endret mening

Den amerikanske presidenten Donald Trump har lenge vært en klimafornekter, men i oktober i år sa han i et intervju på CBS «60 minutes» at han ikke lenger var så sikker.

- Jeg tror noe skjer. Noe endres og det vil bli endret tilbake igjen. Jeg tror ikke at det er en bløff, jeg tror nok at det har skjedd noe. Men jeg vet ikke om klimaproblemene er menneskeskapt, sier han.

KLIMAFORNEKTER: Donald Trump har lenge vært verbal om sine tvil rundt menneskeskapte klimaendringer. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
KLIMAFORNEKTER: Donald Trump har lenge vært verbal om sine tvil rundt menneskeskapte klimaendringer. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo Vis mer

Den nye rapporten konstaterer at klimaendringene er menneskeskapt. Trump har foreløpig ikke uttalt seg om forskningsrapportens funn.

Minimerer oppmerksomheten

Å slippe informasjon på en fredag ettermiddag eller ved ferietider er sett på som en måte å minimere mengden oppmerksomhet den får, ifølge CBS News.

De skriver videre at rapporten skulle ha kommet ut i desember, men the National Oceanic and Atmospheric Administration annonserte onsdag at rapporten ville komme ut på Black Friday. Onsdag var for øvrig høydepunktet i den amerikanske høytida Thanksgiving.

Det er uvisst hvorfor offentliggjøringa av rapporten ble flytta fram.

Grunn til bekymring

Den fortsatte oppvarmingen som er forventet å oppstå uten vesentlige og vedvarende reduksjoner i globale klimagassutslipp forventes å forårsake betydelig skade på den amerikanske økonomien gjennom hele dette århundret. Særlig i mangel av økt tilpasningsarbeid, ifølge rapporten.

- Den største bekymringen angående klimaendringer er ikke endringene selv, men hastigheten de skjer på, sier meteorolog for CBS News Jeff Berardelli.

- Dette kommer til å forårsake store forstyrrelser rundt om i verden og true sikkerheten med masseforskyvning av klimaflyktninger. I mange tilfeller vil det forverre eksisterende ulikhet, sier han.

Økonomiske konsekvenser

Klimaendringene forventes å skade den amerikanske økonomien ved å forårsake ytterligere skade på naturressurser og infrastruktur. Dette gjelder tilgang til veier, bruken av bruer og sikkerheten til rørledninger.

I rapporten kommer det fram at de siste åra har knust rekorden for ødeleggende vær i USA, noe som har kostet nærmere 400 milliarder dollar siden 2015.

Forskningen viser også at klimaendringene vil forverre tilstanden til allergiske sykdommer som astma og høysnue. Flere mennesker vil trolig bli eksponert for sykdomsbærende insekter da det geografiske området til disse insektene vil utvides.

Mygg som sprer virus som Zika og flått som bærer borreliose vil dermed kunne ramme flere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!