Mener Trumps parti jukser

Norsk statsviter gir Donald Trump delvis rett i påstandene om valgfusk, men mener det er hans eget parti som står bak.

LANGET UT: President Donald Trump viste seg offentlig for første gang siden valgnatta. Foto: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

President Donald Trump gikk natt til fredag igjen hardt ut mot det han hevder er valgfusk.

- Hvis du teller de lovlige stemmene, vinner jeg lett. Teller du de ulovlige stemmene, kan de prøve å stjele valget fra oss, hvis du teller stemmene som kom inn seint, sa Trump fra presserommet i Det hvite hus klokka 00.46.

Dette er andre gang han kommer med udokumenterte påstander om juks fra podiet i Det hvite hus, siden valgnatta.

TALTE: Donald Trump talte fra Det hvite hus natt til fredag. Foto: Chip Somodevilla / AFP / NTB
TALTE: Donald Trump talte fra Det hvite hus natt til fredag. Foto: Chip Somodevilla / AFP / NTB Vis mer

Professor i statsvitenskap Jennifer Leigh Bailey ved NTNU mener Donald Trump delvis har rett.

- Det har vært fusk i valget, men det kommer fra republikanerne.

- Hvordan da?

- De har prøvd i flere år å ekskludere afro-amerikanske velgere fra velgerregisteret. De mener at vi ikke skal stemme via posten. De grep inn i posten for å forsinke leveringen av stemmesedlene. De har tullet med valget, sier hun.

Hun forklarer at det er mange demokrater som stiller seg tvilende til dette.

- De stiller grunnleggende spørsmål ved hvordan dette spilte seg ut på delstatsnivå.

Hardt ut

Tidligere justisminister Eric Holder er blant demokratene som anklager republikanerne for å selv stå bak.

- Republikanerne prøver seg på mye juks her og de prøver å få retten til å legge til rette for dette jukset, sier Holder til CNN.

Holder er demokrat og jobbet under Obama-administrasjonen.

Han viser blant annet til Texas, der guvernør Greg Abbott gikk inn for å kutte antall steder der poststemmer kan leveres - til ett sted per fylke.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 01.12.2020 21:33Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Den tidligere justisministeren går hardt ut mot at fire millioner innbyggere i Harris County i Texas skulle levere stemmer til én valgboks. Dette til tross for at guvernøren fikk medhold for dette i retten.

- De prøver å stjele valget.

- De har gjort en rekke ting for å gjøre det vanskelig for folk, som de oppfatter som demokrater, å avgi stemmer. Det ser ut til at det republikanske partiet ønsker å begrense antall personer som skal stemme. Demokrater prøver å få så mange som mulig til å stemme og få telt opp så mange stemmer som mulig, sier Holder.

Texas-guvernøren fikk medhold i retten, som uttalte at det «ville gi velgerne flere måter å stemme på» og at det «ikke er en ulempe for noen».

Skriver e-poster

Det republikanske partiet i Nevada har levert en liste på 3062 tilfeller av det de mener er valgfusk til justisminister William Barr. Trump har varslet at han vil gå til rettslige skritt mot alle de siste delstatene hvor Joe Biden har erklært seier.

I Michigan er det allerede avklart at Trump-kampanjens søksmål om stans av stemmetelling ikke tas til følge. Også i Georgia er søksmålet forkastet.

Trump-kampanjens offisielle Twitter-konto skrev onsdag at demokratene forsøker å stjele valget, og ba velgere om å forsvare valget og kjempe tilbake. Dette budskapet har kampanjen gjentatt i en rekke e-poster.

Dagbladet har mottatt disse e-postene. E-posten fra torsdag, der det oppfordres til å forsvare valget, er signert Donald Trump.

E-POSTER: Trump-kampanjen har sendt ut en rekke e-poster til velgerne. Siden Dagbladet har mottatt disse, er det nok flere enn bare republikanere som får oppfordringene, som i stor grad er signert Donald Trump. Foto: Skjermdump
E-POSTER: Trump-kampanjen har sendt ut en rekke e-poster til velgerne. Siden Dagbladet har mottatt disse, er det nok flere enn bare republikanere som får oppfordringene, som i stor grad er signert Donald Trump. Foto: Skjermdump Vis mer

I en annen e-post, signert «Team Trump» skriver Trump-leiren at «Trump ledet i mange viktige stater - som var drevet og kontrollert av demokrater. Så, én etter én, begynte ledelsen på magisk vis å forsvinne etter hvert som overraskende stemmesedler ble talt opp. VELDIG RART, og «meningsmålingene» fikk helt og historisk feil!».

Trump-kampanjen skriver også at «det er åpenbart at amerikanerne ønsker fire nye år med Trump, men at det ikke vil stoppe radikale venstre fra å skape KAOS og FORVIRRING».

Samtidig ber Trump-administrasjonen om donasjoner for å fortsette kampen mot at «demokratene og deres fake news-venner undergraver valget».

TALTE: Marie Simonsen reagerer sterkt på Trump sin tale natt til fredag 6. november og på hans uttalelser om konspirasjonsteorier. Programleder: Jeanette N. Vik Vis mer

Demonstrasjoner

Etter at Trump oppfordret om å kjempe tilbake, har det vært en rekke demonstrasjoner. I Pennsylvania krever Trump-velgere at opptellingen skal stanses. I Arizona er det motsatt. Der krever de at alle forhåndsstemmer skal telles opp.

- Dette er et hykleri av en helt annen verden, har USA-ekspert Eirik Løkke, rådgiver i Civita, tidligere uttalt til Dagbladet.

Flere bevæpnede demonstranter samlet seg natt til fredag utenfor et valglokale i Phoenix i Arizona. Demonstrasjonene har fått mange til å reagere, fordi det forstyrrer opptellingen.

- At de er der forårsaker forsinkelse og uro, og forhindrer ansatte fra å gjøre jobben sin, sier administrasjonssjef Katie Hobbs i Arizona til CNN.

Dette mener Jennifer Leigh Bailey ved NTNU er grunnleggende galt i et demokrati - at «nå har min kandidat fått nok stemmer, så nå skal vi stoppe», påpeker hun.

- Poenget er å så tvil og hale ut tiden, sier Bailey.

Donald Trump truer med å ta opptellingen av poststemmer til Høyesterett. Om det skjer, og de stemmer for republikanerne, er det «skikkelig krise» for USA, mener Bailey, som selv er amerikaner.

- Dersom Amy Coney Barrett er blant de som støtter republikanerne blir det verre. Da vet jeg ikke hva som skjer.

Hun understreker at om Trump får gjennomslag for truslene sine, har USA aldri hatt en slik situasjon.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer