Trafikkulykken i Øygarden:

Mener ulykken kunne vært unngått

Beboere på Toftøy i Øygarden kommune har gjentatte ganger klaget på trafikksikkerheten i området. Tirsdag mistet en 12 år gammel gutt livet langs fylkesvei 561.

PÅKJØRT: En 12-åring døde etter å ha blitt påkjørt i Øygarden tirsdag 14. juni. Video: NRK / Foto: Benjamin Dyrdal Vis mer
Publisert

Henriette Ingebrigtsen og Patrick Jesella er naboer og bor like ved ulykkesstedet på Toftøy i Øygarden, hvor en 12 år gammel gutt tirsdag ettermiddag mistet livet i en trafikkulykke.

De er begge svært preget av hendelsen.

Sendte klager

- Jeg har grått masse. Vi kommer alle til å være preget av dette. Dette skal ikke skje. Man skal ikke måtte begrave et barn. Vi kan ikke beskytte dem mot alt, men dette føler jeg er så unødvendig. Det er helt tragisk, sier Ingebrigtsen, som også har snakket med Bergensavisen.

Gjentatte ganger har de, sammen med flere andre, klaget på dårlig trafikksikkerhet i området, til både kommunen og Statens vegvesen.

Det er 80-sone på strekningen der ulykken skjedde. I tillegg mangler det autovern og fotgjengerfelt.

Ingebrigtsen forklarer at gående må krysse hovedveien for å ta buss til blant annet ungdomsskolen, og at det er et turområde rett i nærheten av ulykkesstedet.

Hun har bodd i området siden 2013.

- TRAGISK: Henriette Ingebrigtsen er blant dem som flere ganger har tatt til ordet for dårlig trafikksikkerhet på Toftøy. - Det er helt tragisk, sier hun om ulykken som kostet en 12-åring livet tirsdag. Foto: Privat
- TRAGISK: Henriette Ingebrigtsen er blant dem som flere ganger har tatt til ordet for dårlig trafikksikkerhet på Toftøy. - Det er helt tragisk, sier hun om ulykken som kostet en 12-åring livet tirsdag. Foto: Privat Vis mer

- Allerede da sendte jeg klage til kommunen og Statens vegvesen på trafikksikkerheten. Det er helt uholdbart med så høy fartsgrense hvor barn leker i umiddelbar nærhet, sier Ingebrigtsen.

- Om kveldene ligger jeg i senga og hører bilene akselerere utafor. Vi har bare venta på at det skal smelle, legger hun til.

Selv har hun barn som i dag er åtte og tolv år gamle.

12-åringen skal fra høsten av begynne på ungdomsskolen, og skulle da egentlig ha krysset veien hver morgen og ettermiddag for å ta bussen.

- Trist og unødvendig

Etter ulykken på tirsdag har Ingebrigtsen satt ned foten.

- Nå har jeg sagt nei. Det er helt uaktuelt at sønnen min skal krysse veien flere ganger daglig.

Nå må han istedenfor gå lenger, bare for å unngå å krysse veien.

Også Jesella har sendt flere bekymringsmeldinger. Han har også barn i samme alder.

- Det er utrolig trist og unødvendig, sier han om ulykken til Dagbladet.

PREGET: Lokalsamfunnet på Toftøy er sterkt preget etter at en 12-åring mistet livet i en trafikkulykke tirsdag. Foto: Benjamin Dyrdal / NRK
PREGET: Lokalsamfunnet på Toftøy er sterkt preget etter at en 12-åring mistet livet i en trafikkulykke tirsdag. Foto: Benjamin Dyrdal / NRK Vis mer

Han mener ulykken denne uka kunne vært unngått og hevder at svarene han har fått har vært at det ikke har vært behov for å gjøre tiltak på den aktuelle strekningen.

Fortsatt frykter han at ingenting vil skje.

Seksjonssjef i Statens vegvesen, Frode Moen Aarland, uttrykker først og fremst dyp medfølelse for de som er rammet av denne ulykken.

Vil gjennomgå saken

Videre forteller han at Statens vegvesen gjorde en fartsvurdering på strekningen i 2019, etter henvendelser fra beboere i området.

- Konklusjonen da var at det ikke var grunnlag for å senke fartsgrensen. Dette basert på situasjonen da, og fartsgrensekriteriene, sier Aarland til Dagbladet.

Politiet etterforsker nå ulykken og Statens vegvesens ulykkesgruppe skal analysere hendelsen.

- Det vil også være naturlig for oss å gjennomgå saken, samt se om det er noe vi burde gjort annerledes i 2019, sier seksjonssjefen.

Dagbladet har sendt en henvendelse til kommunen, men foreløpig ikke fått svar.

Politiet jobber fortsatt med å kartlegge hendelsesforløpet til ulykken, men politiadvokat i Vest politidistrikt, Kjersti Kathrine Svendsen, opplyser at det ikke er mistanke om at sjåføren har overskredet fartsgrensen på stedet, kjørt i ruspåvirket tilstand eller kjørt ut av veibanen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer