Mener unge jenter er rekruttert til kokainsmugling

Varetektsfengsling for 24-årig teologistudent med antatt «overordnet rolle».

DOBBEL BUNN:  De 22,5 kiloene med kokain som ble funnet i bunnen av flere Adidas-bager de tre norske jentene hadde med seg, har en antatt gateverdi på 40-50 millioner kroner. Politiet tror hovedmennene har rekruttert unge jenter til kokainsmugling. Foto: Boliviansk politi
DOBBEL BUNN: De 22,5 kiloene med kokain som ble funnet i bunnen av flere Adidas-bager de tre norske jentene hadde med seg, har en antatt gateverdi på 40-50 millioner kroner. Politiet tror hovedmennene har rekruttert unge jenter til kokainsmugling. Foto: Boliviansk politiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Politiet i Oslo mener et nettverk har rekruttert unge kvinner til å smugle kokain inn i landet.

— Fellesnevneren for saken er at jentene er ganske unge, er i en sårbar situasjon og uten fast arbeid. De er studenter eller skoleelever som kjører en viss partystil, som treffer hverandre mye ute, men som også kjenner hverandre via samme nettverk, sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til NTB.

Aftenposten.no skriver at kvinnene skal ha fått tilbud om en engangssum på 20.000 kroner for en tur. I tillegg har de fått hotell, lommepenger og flybilletter. Turene har vært kombinert med ferietur, de reiser ofte to og to, enkelte ganger tre sammen, opplyser Nordgaren til Aftenpostens nettutgave.

Startet i Sverige
I alt er seks personer siktet i saken, som startet med to pågripelser på Arlanda utenfor Stockholm i fjor.
— To kvinner på 21 og 27 år ble kontrollert av svensk tollvesen, og det ble avdekket i overkant 6 kilo kokain som uten tvil var ment for det norske markedet, sier Nordgaren til NTB.

Den ene kvinnen er norsk statsborger, den andre britisk, men begge er bosatt i Oslo.
Bolivia

Svenskene etterforsket først saken, men den ble så overført til Oslo i februar i år.

— Vi startet en aktiv etterforskning som ganske snart førte til ytterligere pågripelser av en kvinne på 22 år og en mann på 20 år. Videre foretok vi to nye pågripelser denne uka, av en kvinne på 20 og en mann på 24. Vi mener den sist pågrepne mannen har hatt en mer overordnet rolle enn de andre, sier Nordgaren, som ikke utelukker flere pågripelser i saken, som politiet nå har døpt Arlanda-saken.

24-åringen ble i Oslo tingrett fredag varetektsfengslet i fire uker med brev-, medie- og besøksforbud, skriver Aftenposten.no.

Ifølge VG Nett mener politiet at 24-åringen vekslet mellom studier i teologi og organiseringen av kokainsmugling til Norge.

Saken som nå er under opprulling, har ifølge politiet forgreininger til den såkalte Bolivia-saken, der tre norske jenter sitter fengslet i Bolivia, tiltalt for forsøk på å smugle 22 kilo kokain til Norge.

Likhetstrekk
— Vår sak har klare likhetstrekk med den såkalte Bolivia-saken, som Kripos har hatt ansvaret for siden forsommeren i fjor. Vi ser at det kan være noe av det samme nettverket bak Bolivia-saken og vår sak. Derfor har vi hatt tett samarbeid med Kripos de siste månedene, sier Nordgaren.

Han sier at Oslo-politiet kommer til å jobbe tett videre med Kripos i saken.

Som Dagbladet.no skrev tidligere i dag er 12 personer fra Oslo og det sentrale østlandsområdet nå siktet for forsøk på kjøp av narkotikapartiet som skulle hentes i Bolivia. De 12 skal ha vekslet inn penger rett før de tre som sitter fengslet i Bolivia reiste nedover.

(NTB)