ADVARER: Professor Lars Smith myndighetene om å anbefale at de minste barna ikke er i barnehagen mer enn 35 timer i uka. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
ADVARER: Professor Lars Smith myndighetene om å anbefale at de minste barna ikke er i barnehagen mer enn 35 timer i uka. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Mener ungene er for mye i barnehagen

Professor ber om makstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange ettåringer tilbringer mer enn åtte timer om dagen i barnehagene. Nå ber professor Lars Smith myndighetene om å anbefale at de minste barna ikke er i barnehagen mer enn 35 timer i uka.

Det er tallmateriale fra den store barnetilsynsundersøkelsen som viser at de minste barna ofte tilbringer svært lange dager i barnehagene, skriver Aftenposten.

I gjennomsnitt er de 35 timer i barnehagen hver uke - sju timer hver dag og nesten like lenge som en normalarbeidsuke. Undersøkelsen viser at hvert femte barn er mer enn 41 timer i uka i barnehagen, tilsvarende en arbeidsdag på åtte timer eller mer.

Lars Smith, professor i psykologi og seniorforsker ved Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse, mener myndighetene må gå ut med en klar anbefaling om at de aller minste barna ikke bør være i barnehagen mer enn 35 timer i uka. Han mener også at barnehageansatte har et ansvar for å si fra til foreldre som gjentatte ganger lar de minste barna ha lange dager i barnehagen.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) synes ikke det er bekymringsfullt at så mange barn har svært lange dager i barnehagene.

- Nei, det synes jeg ikke. De minste barna sover flere timer i løpet av barnehagedagen og er ofte mer opplagt på ettermiddagen enn treåringene som har sluttet å sove om dagen. Jeg tror mange småbarnsforeldre føler denne overgangen som en større utfordring, sier hun til avisa.

Stortinget stemte denne uka nei til å innføre en makstid i barnehagene på 9,5 timer.

(NTB)