Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener USA-blokaden truer flysikkerheten på Cuba

Årsaken til flystyrten på Cuba er fortsatt ukjent.

MYE RØYK: Idet flyet styrtet skal det ha oppstått en stor eksplosjon, etterfulgt av massiv røykutvikling. På flyet var over 100 passasjerer om bord. Tre personer er fraktet til sykehus med kritiske skader. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 100 passasjerer omkom da et fly styrtet under avgang fra hovedflyplassen i Havanna på Cuba fredag kveld. Tre kvinner overlevde styrten og er nå innlagt på sykehus med kritiske skader.

Passasjerene var på vei til ferieparadiset Holguin, sørøst på Cuba.

Det er fortsatt ikke kjent hva som er årsaken til flystyrten, men en rekke medier rapporterer om at det kubanske flyselskapet Cubana har de siste månedene tatt mange aldrende fly ut av tjeneste på grunn av mekaniske problemer.

- Hindrer oss

Flyet som styrtet fredag tilhørte det meksikanske flyselskap Damojh, og var innleid av flyselskapet Cubana.

Det meksikanske flyet var av typen Boeing 737 og ble bygget i 1979.

Selv om det var et meksikansk fly som styrtet, har debatten om flysikkerheten på Cuba nok en gang fått fart.

I mars skrev den kubanske avisa Martí at Cubana har så mange fly som ikke er i teknisk stand at de er nødt til å leie fly fra andre selskaper for å fortsatt kunne tilby innenriksflyginger.

Sjefen for Cubana, Roberto Peña Samper, sa i en uttalelse til den partipolitiske avisa Juventud Rebelde tirsdag at han mener noen av årsakene til at Cubana har mange fly som er tatt ut av tjeneste, er USAs handelsblokade. Han mener den truer flysikkerheten i landet.

- Den amerikanske administrasjonen hindrer oss i å skaffe de nødvendige ressursene til å drive en større flåte med fly og forbedre luftfartstjenestene, sier Roberto Peña Samper.

Peña Samper var i et møte med andre representanter fra selskapet, samt visepresident Salvador Valdes Mesa, for å diskutere forbedringer i selskapets tilbud, som har fått mye kritikk. Cubana er kjent for hyppige forsinkelser og innstillinger.

MYE RØYK: Dette bildet er tatt fra flyplassen i Havanna like etter at flyet styrtet. Foto: NTB scanpix
MYE RØYK: Dette bildet er tatt fra flyplassen i Havanna like etter at flyet styrtet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Koster milliarder

Seks måneder etter at Donald Trump ble innsatt som USAs president, gjeninnførte han enkelte av restriksjonene om forgjengeren Barack Obama opphevet. Det fikk mange kubanere til å reagere, og mente at man vendte tilbake til den kalde krigen ved å stramme inn.

Oppmykningsprosessen til Obama startet i 2014. Siden den gang opplevde Cuba en økonomisk oppsving.

Nå kan alt tyde på at den går tilbake.

For et par uker siden kunne FN melde at de amerikanske restriksjonene vil koste Cuba 130 milliarder doller de neste seks åra, skriver Reuters.

Noen av endringene som ble gjort, var at det ville bli vanskeligere for amerikanere å besøke øya som turister. Turisme er Cubas viktigste næring og millioner besøker øya hvert år.

Flere barn om bord

Det var 104 passasjerer om bord da flyet styrtet. Fem av dem var barn, der ett av dem var spedbarn. I tillegg var det et mannskap om bord på ni personer, som nå er identifisert. Samtlige passasjerer, bortsett fra fem, var fra Cuba. Samtlige i besetningen var fra Cuba.

Sykehuset i Havanna opplyser at de tre kvinnene som er innlagt med kritiske skader er en fra 18 til 25 år, ei rundt 30 år og ei på 39 år, skriver den kubanske avisa Grandma.

To av kvinnene har mistet mye blod, der ei av dem har brukket lårhalsen. Den 39 år gamle kvinnene har fått brannskader på 30 prosent av kroppen, opplyser sykehuset.

VRAKRESTER: Det er bare vrakrester igjen etter flystyrten utenfor flyplassen i Havanna. Foto: NTB scanpix
VRAKRESTER: Det er bare vrakrester igjen etter flystyrten utenfor flyplassen i Havanna. Foto: NTB scanpix Vis mer

Eksplosjon

Røyk fra flyplassen ble sett fra flere mils avstand da flyet styrtet. Ifølge Reuters var flyet oppe i luftet i om lag ett minutt før det styrtet.

Idet flyet styrtet skal det ha oppstått en stor eksplosjon og en stor ildkule, etterfulgt av massiv røykutvikling, forteller vitner CNN har snakket med.

Brannmannskaper rykket ut for å slokke en kraftig brann i vraket, som ligger på en åker et sted mellom flyplassen og det nærliggende tettstedet Santiago de las Vegas.

Dagbladet følger saken

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media