Mener USA-overvåkning er en kriminell handling

- Skremmende, sier Post- og teletilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanerne kan ha brutt norsk lov. Det konstaterer direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet etter at Dagbladet i dag avslører et nytt dokument fremskaffet av den tidligere NSA-ansatte varsleren Edward Snowden.

Dagbladet publiserer i dag Snowden-dokumentet og USAs eget notat om dokumentet (krever Pluss-abonnement). Her kan du lese en detaljert gjennomgang av hva det som står i det topphemmelige dokumentet, og hva det egentlig betyr (Dagbladet+).

- Kriminelt Direktøren i Post- og teletilsynet er klar på at det etter norsk lov er ulovlig å registrere telefonsamtaler for andre enn teleselskapene.

- Hvis Dagbladets opplysninger om at 33 millioner mobiltelefonsamtaler i Norge ble registrert av andre enn teleselskapene er korrekt, er det etter norsk lov en kriminell handling. En telefonsamtale er en privat handling som ingen andre enn de som fører samtalen skal ha tilgang til. Teleselskapene har ikke anledning til å utgi slik informasjon, sier direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet.

- Kjenner Post- og teletilsynet til en slik registrering?

- Nei, dette er helt ukjent for oss. Jeg er overrasket over at personlige data har kommet andre i hende, sier Torstein Olsen.

- Skremmende Olsen mener at det er viktig å finne ut hvordan registreringen eventuelt har skjedd. Avhengig av svaret vil den nasjonale oppfølgingen kunne omfatte både Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), Post- og teletilsynet (PT) eller andre.

- Vi i Post- og teletilsynet kjenner ikke til at slik data har blitt registrert. Vi vil vurdere faktaene før vi kontakter selskapene som opererer mobilnettene og forsikre oss om at de ikke har gitt ut denne type privat informasjon, sier Torstein Olsen.

- Dersom Dagbladets opplysninger er korrekt er dette både skremmende og etter norsk lov kriminelt, sier Torstein Olsen.

ULOVLIG: Direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet er klar på at det er ulovlig å registrere telefonsamtaler, og sier at registreringen er helt ukjent for dem. Foto:
ULOVLIG: Direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet er klar på at det er ulovlig å registrere telefonsamtaler, og sier at registreringen er helt ukjent for dem. Foto: Vis mer