NÅ ER DET LIKE FØR: Raset på børsen og et fallende bruttonasjonalprodukt er klare indikasjoner på at supermaktas endelikt er innen rekkevidde, mener den russiske statsviteren Igor Panarin. Foto: MISHA JAPARDZE / AP / SCANPIX
NÅ ER DET LIKE FØR: Raset på børsen og et fallende bruttonasjonalprodukt er klare indikasjoner på at supermaktas endelikt er innen rekkevidde, mener den russiske statsviteren Igor Panarin. Foto: MISHA JAPARDZE / AP / SCANPIXVis mer

Mener USA splittes i seks stater innen 2011

Obama erklærer unntakstilstand, stormakta kollapser - og Alaska faller under russisk kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USA vil etter all sannsynlighet kollapse innen 2011. Det mener russiske Igor Panarin.

Panarin er ingen hvem-som-helst. Han er professor i statsvitenskap, arbeider som dekan ved det russiske utenriksdepartementet, og står blant annet ansvarlig for opplæringa av kommende russiske diplomater.

Og det han lærer bort? At stormakta USA - slik vi kjenner den - kommer til å gå over i historien fortere enn vi aner. Mer presist hevder Panarin at Obamas rike vil bli splittet i seks stater - og at Kina og moderlandet Russland vil overta som selve ryggraden i en ny verdensorden, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Videre mener Panarin at Alaska vil falle tilbake under russisk kontroll.

Moralsk forfall
Dekanen gjorde rede for sitt syn under en forelesning for studenter, professorer, diplomater og internasjonal presse i Moskva tirsdag formiddag. Panarin understreket at han har spådd USAs undergang i et tiår, men at den siste tidas finanskrise - og det han omtalte som «sosiale og kulturelle fenomener» - nå gjorde ham i stand til å peke på en dato for supermaktas endelikt.

For å underbygge sine dystre prediksjoner, viste Panarin blant annet til det han omtalte som USAs moralske forfall:

Befolkningens «psykiske stress» gir seg utslag i gjentatte tilfeller av blodige skyteepisoder på landets skoler, et voksende antall innsatte i landets fengsler - og den store andelen homofile menn i befolkninga.

USAs SISTE PRESIDENT? Barack Obama er i hvert fall den 44. i rekken. Russiske Igor Panarin mener at Obama kommer til å erklære unntakstilstand, og at Russland og Kina deretter vil overta som ryggraden i en ny verdensorden. Foto: GERALD HERBERT / AP / SCANPIX
USAs SISTE PRESIDENT? Barack Obama er i hvert fall den 44. i rekken. Russiske Igor Panarin mener at Obama kommer til å erklære unntakstilstand, og at Russland og Kina deretter vil overta som ryggraden i en ny verdensorden. Foto: GERALD HERBERT / AP / SCANPIX Vis mer

Den siste tidas turbulente situasjon i finansmarkedene - ei krise som i stort monn griper inn i den amerikanske økonomien forøvrig - beskrev dekanen som «den amerikanske drømmens kollaps». Nettopp denne kollapsen, mener Panarin, vil føre til at Obama erklærer unntakstilstand, med det resultat at verden slik vi kjenner den går over i historien.

- Russland vil ikke kollapse
Igor Panarin, som tidligere har jobbet i Russlands romfartsprogram - og som KGB-analytiker i Sovjet-tida - understøttet argumentet sitt med raset på den amerikanske børsen, et fallende bruttonasjonalprodukt, samt det han omtalte som Washingtons knefall for bankgiganten Citigroup.

Dekanen understreket samtidig at han langt ifra håpet på et amerikansk samenbrudd - men at Russland og Kina ville stå styrket tilbake etter finanskrisa, at de to landene burde samarbeide - og endog etablere sin egen valuta.

Ifølge AP nektet Panarin kategorisk for at de aktuelle beskrivelsene passet bedre for Russland, all den tid landet sliter med store økonomiske problemer.

- Russland vil ikke kollapse, insisterte dekanen.

- Spenstige spådommer
Professor i statsvitenskap Torbjørn L. Knutsen ved NTNU i Trondheim har ikke hørt om Panarin tidligere, men mener at de aktuelle uttalelsene sier mer om Russland enn USA.

- Dette var jo spenstige spådommer, uttaler Knutsen, og fortsetter:

HAR SPÅDD UNDERGANG I ET TIÅR: Igor Panarin er professor i statsvitenskap, og underviser blant annet Russlands kommende diplomater. Panarin hevder at den amerikanske drømmen snart vil kollapse for godt. Foto: MISHA JAPARIDZE / AP / SCANPIX
HAR SPÅDD UNDERGANG I ET TIÅR: Igor Panarin er professor i statsvitenskap, og underviser blant annet Russlands kommende diplomater. Panarin hevder at den amerikanske drømmen snart vil kollapse for godt. Foto: MISHA JAPARIDZE / AP / SCANPIX Vis mer

- Men det å predikere Amerikas svekkelse er ikke noe nytt - det finner man også innad i USA. Det er riktignok meget interessant at Panarin legger vekt på sosiale og kulturelle variabler, fordi dette rimer godt med russernes oppfatning av USA som et arkaisk samfunn - hvor høy kriminalitet og manglende respekt for lover og regler regjererer.

Statsviteren forklarer videre at russerne i sin tid ble meget fascinerte av Samuel P. Huntingtons banebrytende «Clash of Civilizations»-skrift, og at Panarins aktuelle analyse føyer seg inn i en tradisjon der det sivilisatoriske blir benyttet som forklaringsnøkkel.

- Uttrykk for russernes selvbilde
- Russerne har grepet til de historiske sivilisasjonen for å definere seg selv - de har vendt seg til det som fantes før revolusjonen i 1917, for eksempel den ortodokse kirka og nasjonalismen.

- Samtidig er Panarins uttalelser et uttrykk for russernes selvbilde. De er vant til å være bundet til klare ordensregler, sier Knutsen, og fortsetter:

- De ser på USA som et land hvor makt er sentralisert hos noen få kapitalister, og der samfunnet er rammet av et moralsk forfall. På global basis har russerne aldri akseptert det amerikanske hegemoniet. De har ønsket seg en fleroplær verden - men de overvurderer nok USAs problemer. Selv om man aldri skal si aldri, avslutter professoren.

- ALDRI AKSEPTERT USAs HEGEMONI: Professor i statsvitenskap Torbjørn L. Knutsen ved NTNU i Trondheim mener at Panarins kritikk sier mer om russerne enn det amerikanske samfunnet. Foto: NED ALLEY / DAGBLADET
- ALDRI AKSEPTERT USAs HEGEMONI: Professor i statsvitenskap Torbjørn L. Knutsen ved NTNU i Trondheim mener at Panarins kritikk sier mer om russerne enn det amerikanske samfunnet. Foto: NED ALLEY / DAGBLADET Vis mer