Corona

Mener utbrudd kan skyldes feriefolket

Statsminister Erna Solberg stenger grensene for mange arbeidsinnvandrere - men sier utbruddene av den britiske varianten ikke med sikkerhet kan knyttes til arbeidsinnvandring.

Statsminister Erna Solberg (H) sier på en pressekonferanse at fra midnatt, natt til fredag 29. januar, innføres de strengeste innreisereglene siden 12. mars. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Onsdag kveld varslet regjeringen de strengeste innreiserestriksjonene siden 12. mars.

Personer som ivaretar samfunnskritiske funksjoner, personer som driver med vare- og persontransport og helsepersonell fra Sverige og Finland som arbeider i norsk helse- og omsorgstjeneste er blant gruppene som gis unntak fra reglene.

- Dette sikrer at kritiske varer og tjenester kommer inn til Norge. Men det betyr at mange arbeidsinnvandrere ikke kan komme de neste ukene, sa statsminister Erna Solberg (H) under onsdagens pressekonferanse.

- Folk på juleferie

Solberg slår imidlertid fast at utbruddene av den britiske mutasjonen i Norge ikke med sikkerhet kan knyttes til arbeidsinnvandring.

- Har innreiserestriksjonene vært for slappe hittil, og kunne noen av de utbruddene vi ser nå vært unngått hvis de hadde kommet tidligere?

- Nå vet vi ikke helt kilden på de utbruddene vi har sett. Når personer som kom, opprinnelig kom til Norge, og om det var arbeidsinnvandring, eller om det var folk som kom hjem på ferie til jul. Det vet vi ikke, sier Solberg til Dagbladet etter onsdagens pressekonferanse.

Hun viser til at regjeringen fikk varsel om den nye virusvarianten kort tid før jul.

- Vi igangsette tiltak rettet mot Storbritannia 21. desember, og så har vi utvidet dem til flere land hvor vi har sett at det er mer mutert virus.

Fra midnatt, natt til fredag 29. januar, innføres de strengeste innreisereglene siden 12. mars. Vis mer

Mutant i 70 land

Onsdag opplyste Verdens helseorganisasjon at den britiske mutasjonen er påvist i 70 forskjellige land. Klare indikasjoner på at det er høy spredning av varianten i langt flere land enn tidligere antatt, er den utløsende årsaken til de nye innreiserestriksjonene, sier Solberg.

- Det vi gjør i dag er jo egentlig å ta erkjennelsen av det Verdens helseorganisasjon sier: Selv om de ikke tester for mutert virus, ser det ut som langt flere land har dette viruset. For å hindre at det kommer inn, kan vi ikke bare gå målrettet mot de landene vi visste hadde det, vi må også gå bredere til.

- At denne varianten kom til å spre seg til flere land enn dem vi har hatt fokus på, er det noe man kunne tatt høyde for tidligere?

- Ja, og det har vi jo sagt hele tiden. Men hvor raskt og hvor mye? Husk at det er altså omtrent en måned siden varselet om dette viruset kom, og vi har satt i gang tiltak fortløpende.

Hun gjentar at mange av dem som har kommet til Norge fra utlandet etter jul er personer som er bofast i Norge.

- Det er nordmenn som har tatt seg en ferietur, besøkt andre land, eller folk som bor i Norge men kommer fra andre land, og har vært hjemme og besøkt familien i jula, sier hun, og fortsetter:

- Det var på grunn av den risikoen at vi satte i gang de strenge tiltakene og den sosiale nedstengingen 3. januar, for å forhindre at de brakte med seg smitte, når vi hadde et allerede økende smittetrykk.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer