Mener utsendt familie kan bli utsatt for tortur i Russland

Helsingforskomiteen mener flere av de tsjetsjenske familiene som ble sendt ut av Norge i dag, kan være i stor fare.

- KAN BLI UTSATT FOR TORTUR: Den norske Helsingforskomité reagerer sterkt på dagens utsendelse av flere tsjetsjenske familier de mener kan være i stor fare. Foto: Sara Johannessen / Scanpix
- KAN BLI UTSATT FOR TORTUR: Den norske Helsingforskomité reagerer sterkt på dagens utsendelse av flere tsjetsjenske familier de mener kan være i stor fare. Foto: Sara Johannessen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske Helsingforskomité reagerer sterkt på dagens utsendelse av flere tsjetsjenske familier de mener kan være i stor fare.

Politiets utlendingsenhet (PU) gikk i går og i natt til pågripelse av flere tsjetsjenske barnefamilier og enkeltpersoner flere steder i Norge.

- Vi er generelt kritisk til tvangsutsendelse, og mener behandlingen av folk fra Nord-Kaukasus generelt er for dårlig. Vi sier ikke at alle bør få asyl, men det finnes enkelte svært såbare grupper av mennesker som blir utsatt for forfølgelse i hjemlandet som bør få asyl, sier Inna Sangadzhieva ved Den norske Helsingforskomité til Dagbladet.

- Dette kan være snakk om tidligere opprørere, slektninger av disse, journalister, forkjempere, fortsetter hun.

Tortur Hun bekrefter at de frykter at noen av de som nå sitter på flyet på vei til Russland kan bli utsatt for tortur når de kommer fram.

- Vi kjenner bare til en av familiene, og vi vet at denne familien kan være utsatt. Dette er en mor og fire barn, mens faren har flyktet. Denne familien kan være utsatt for fare, og det er vanlig at familiemedlemmer blir pålagt skyld for det andre i familien har gjort, sier Sangadzhieva.

Hun mener behandlingen av asylsøkerne er for dårlig i Norge, og hevder det stadig skjer at personer som har krav på beskyttelse får avslag.

- I tillegg er det svært mange som ikke blir trodd. Noen av disse kommer til oss, og vi kan jo finne ut om de lyver eller ikke på grunn av våre samarbeidspartnere. Vi har flere ganger sett at folk som snakker sant ikke blir trodd på grunn av slurv eller uoverensstemmelser.

Sangadzhieva mener det i tillegg er altfor sjeldent en grundig nok gjennomgang av personers bakgrunn.

- Ikke noe behov Dagbladet får tilsendt en uttalelse fra avdelingsdirektør Anne Karin Westbye i Utlendingsnemnda på spørsmål om denne konkrete saken, en sak seniorrådgiver Don Radoli bekrefter har vært tema.

- Det foretas konkrete og individuelle vurderinger av de klagene UNE får inn fra tsjetsjenske asylsøkere. For alle dem som nå returneres, er vurderingen at de ikke har noe individuelt beskyttelsesbehov som tilsier videre opphold i Norge, sier avdelingsdirektør Anne-Karin Westbye.

- Situasjonen i Tsjetsjenia er ikke lenger så alvorlig at ingen kan returnere dit, og for noen kan det også være et alternativ å returnere til andre steder i den russiske føderasjonen, mener hun.