Mener utvidet jaktperiode på ulv er et tøysete forslag

Naturvernforbundet frykter at lisensjakt ut mars kan føre til at flere ulvefamilier dør.

ULV: Naturvernforbundet mener det er et tøysete forslag å utvide jaktperioden for ulv. Denne ulven er fra Lagnedrag. Foto Per Løchen / SCANPIX .
ULV: Naturvernforbundet mener det er et tøysete forslag å utvide jaktperioden for ulv. Denne ulven er fra Lagnedrag. Foto Per Løchen / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Organisasjonen reagerer kraftig på Klima- og miljødepartementets (KLD) forslag om å forlenge lisensjaktperioden innenfor ulvesonen til 31. mars. Forslaget er lagt på bordet, selv om det samme departementet har slått fast at det ikke kan tillates lisensjakt på flere enn 15 ulver, alle utenfor ulvesonen. Miljødirektoratet ga i januar lisens til felling av ytterligere tre ulver.

Departementets forslag om utvidet jaktperiode er tøysete forslag og helt uaktuelt, mener Arnodd Håpnes, fagleder for naturmangfold i Naturvernforbundet.

Uetisk

– Det er klinkende klart at det ikke skal være lisensjakt i ulvesonen i 2017 ettersom det ville vært i strid med Bernkonvensjonen og norsk lov. Jakt på ulv i ulvesona i 2017 er ulovlig og skal ikke forekomme, sier han.

Organisasjonen mener det vil være uetisk å drive jakt langt inn i paringssesongen.

– KLDs forslag kan medføre at hanner skytes ut og etterlater drektige tisper, som kan få problemer med å forsørge avkommet sitt alene, sier Håpnes.

Å skyte en hann i denne perioden kan i verste fall føre til at opptil åtte andre dyr dør, anslår han. Forslaget er i strid med etablerte norske jakttradisjoner og jaktetikk, mener han.

Hund drept av ulv

Søndag ble en hund drept av tre ulver i Hedmark. Statens naturoppsyn fant søndag kveld levningene etter en hund som har blitt drept av ulver i området Magnor i Eidskog kommune.

Samme dag så Margrethe Ødegaard (41) en ulv på eiendommen i Finsrud i Akershus. Ulven var fem meter fra inngangsdøra. Ødegaard forteller til Dagbladet at hun har sett ulv en gang tidligere.

- Denne gangen var det ikke morsomt. Jeg var ikke så redd, jeg sto trygt i andreetasje, men jeg var redd for katten min. Det er ikke lenge siden en hund ble stygt angrepet her i området, sa Margrethe Ødegaard søndag.

Enighet

31. januar ble Høyre, Frp, Ap og KrF enige om en ny tolkning av lovverket for ulvefelling.

Partiene ber regjeringen endre forskrift om forvaltningen av rovvilt. Partiene forutsetter blant annet at det åpnes for lisensfelling av ulv utover det antallet som allerede er besluttet dersom informasjon om skadepotensial gjør det mulig innenfor gjeldende lovverk.

- Dessverre så ser jeg ikke at dette åpner for noen ulvejakt nå. Det er bare en videre prosess, som tyder på at Vidar Helgesen og Erna Solberg har rammet det inn, sa Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet den gang.

(Dagbladet/NTB)