BEKYMRET:  Den europeiske velferden er truet mener Frankrikes statsminister François Fillon. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
BEKYMRET: Den europeiske velferden er truet mener Frankrikes statsminister François Fillon. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACEVis mer

Mener velferden er truet i Europa

Nødvendig med en kursendring sier Frankrikes statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De økonomiske nedgangstidene er blitt en trussel mot den europeiske velferdsmodellen, mener Frankrikes statsminister François Fillon.

Frankrike kunne glede seg over en vekst på noen få promille i sitt bruttonasjonalprodukt (BNP) i andre kvartal i år. I tida framover er det ventet at veksten vil tilta, men ikke nok, advarer Fillon.

— Med denne treige veksten kan vi verken bevare den europeiske velferdsmodellen eller betale ned statsgjelda, sa han under et møte for politikere og forretningsfolk i Italia lørdag.

— De store strukturelle underskuddene på våre statsbudsjetter er på lang sikt en trussel mot våre økonomiers overlevelse, sa han.
Det må en kursendring til i Europa hvis det skal være mulig å holde velferdsstaten gående uten å synke dypere ned i gjeld, mener Fillon. Denne kursendringen må innebære tiltak for å «styrke veksten og de europeiske landenes konkurransedyktighet i en globalisert økonomi», sier han.

Franske arbeidstakerorganisasjoner vil trolig oppfatte dette som politisk kodespråk for svekket stillingsvern.

(NTB)