Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anders Tegnell:

Mener WHO tar feil

Statsepidemiolog i Sverige, Anders Tegnell, går ut mot WHO etter å ha blitt satt i bås med land som Moldova og Aserbajdsjan.

UT MOT WHO: Statsepidemiolog i Sverige, Anders Tegnell. Foto: Pontus Lundahl /TT / NTB scanpix
UT MOT WHO: Statsepidemiolog i Sverige, Anders Tegnell. Foto: Pontus Lundahl /TT / NTB scanpix Vis mer

- Det er dessverre en feiltolkning av data, sier Anders Tegnell til SVT fredag morgen.

WHO sa torsdag at 30 land i Europa har sett en økning i smittetilfeller. For elleve av dem mener WHO at det er behov for en særlig advarsel på grunn av spredningssituasjonen.

- Alvorlig

Blant de elleve landene finnes blant annet Sverige, Albania, Moldova, Aserbajdsjan, Kasakhstan og Bosnia-Hercegovina.

- I ukevis har jeg advart om risikoen for smitteøkning i kjølvannet av at land justerer tiltakene. I flere land har dette nå blitt en realitet. 30 land har sett en økning i smitte i løpet av de siste ukene. I elleve av disse landet har økningen vært markant, sa leder for WHO Europa, Hans Kluge, på torsdagens pressekonferanse.

EUROPA ØKER: Hans Kluge i WHO Europa forteller om smitten har økt i Europa for første gang på lang tid. 25. juni. Video: WHO Europa Vis mer

Tegnell sier til SVT at han mener risikostempelet Sverige nå har fått av WHO, er alvorlig.

- Det er absolutt alvorlig. Spesielt i den situasjonen her, når det pågår mange diskusjoner om hvilke land man kan reise til og ikke. Da er uttalelser som dette veldig uheldig, sier han.

Når Europa nå sakte, men sikkert, gjenåpner, er det mange som har valgt å holde Sverige utenfor. Statsminister Erna Solberg sa på torsdagens pressekonferanse at heller ikke Gotland lenger oppfyller norske myndigheters krav, og reiser til hele Sverige vil nå medføre karantene.

OPPFYLLER KRAVENE: Ifølge Dagbladets oversikt er Västerbotten den eneste regionen i Sverige som oppfyller regjeringens krav. Her byen Umeå. Vis mer

- Kunne ringt oss

På spørsmål fra SVTs programleder om hvorfor han mener WHO tar feil, svarer Tegnell:

- Antakelig fordi de ikke har ringt og spurt oss. Vi kunne gitt et mer nyansert bilde av hvordan situasjonen ser ut på sykehusene i Sverige.

- Vi har hatt et økende antall tilfeller i Sverige, men det er fordi vi tester enormt mange fler enn før. Det er beklagelig at man blander sammen Sverige med land som ikke har hatt noen problemer tidligere og som åpenbart er i begynnelsen av sin epidemi, sier Tegnell.

Over 63 000 smittet

Ifølge helsemyndighetene er 63 890 personer bekreftet smittet med coronaviruset i Sverige.

WHO fortalte torsdag at Europa hver dag ser rundt 20 000 nye smittetilfeller og 700 nye dødsfall daglig. 2,5 millioner av verdens over 9 millioner bekreftede smittetilfeller, kommer herfra.

På en pressekonferanse torsdag fortalte Tegnell at Sverige det siste døgnet hadde registrert 21 nye dødsfall, og dødstallene har dermed steget til 5 230.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!