Menighet vurderer å ta betalt for bryllup

Vestlandsmenigheten Vågsøy sliter med økonomien og vurderer nå å ta betalt for både bryllup, dåp, begravelser og konfirmasjon.

VERDIDEBATT: -Når vi krever betalt, kan vi faktisk komme til å ekskludere mennesker som ikke har råd, sier kirkeverge Anne Gry Fløien. Foto: AFP / NTB Scanpix
VERDIDEBATT: -Når vi krever betalt, kan vi faktisk komme til å ekskludere mennesker som ikke har råd, sier kirkeverge Anne Gry Fløien. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kirkeverge Anne Gry Fløien har fått mandat fra sognerådet til å vurdere om kirken skal ta betalt for tjenester som for menighetens egne medlemmer i de fleste tilfeller tradisjonelt har vært gratis, skriver Vårt Land.

- Innspill som har kommet, går på å ta betalt for alt fra bryllup og begravelser, til dåp og konfirmasjon. Det er jo ikke noe hyggelig å tenke på brukerbetaling, men vi er nødt til å ta debatten, sier Fløien til avisen.

Hun understreker at alt som skjer i kirken, krever tilstedeværelse, og at det ikke er gratis å drifte kirken. Spørsmålet er hvordan de skal få dekket inn kostnadene.

Det er en viss grad av brukerbetaling i Den norske kirke allerede. Mens dåp er gratis, har konfirmasjon de fleste steder en avgift. Brudepar som velger en annen kirke enn den de sogner til, må også betale for leie av kirke og prest. Det samme gjelder i mange tilfeller også ved begravelser.

Fløien mener spørsmålet nå er hvor langt kirken skal gå.

- Jeg opplever at økonomidebatten i dag er i ferd med å bikke over i en verdidebatt. Når vi krever betalt, kan vi faktisk komme til å ekskludere mennesker som ikke har råd, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer