<strong>STRIDENS KJERNE:</strong>  Einar Gelius var eneste søker til stillingen som sokneprest i Ibestad menighet. Likevel valgte Nord-Hålogland bispedømme å si nei. Foto. 

FOTO: PER FLÅTHE
STRIDENS KJERNE: Einar Gelius var eneste søker til stillingen som sokneprest i Ibestad menighet. Likevel valgte Nord-Hålogland bispedømme å si nei. Foto. FOTO: PER FLÅTHE Vis mer

Menighetsråd melder seg ut av kirka etter Gelius-nei

- Det eneste vi bestemmer over, er kaffe og kaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):  Ibestad menighetsråd var mandag kveld samlet for å finne ut om de skulle legge ned vervene sine, som følge av bispedømmerådets nei til å ansette Einar Gelius. Seint mandag kveld ble det kjent at et flertall stemte for denne beslutningen, skriver Harstad Tidende.  

- Vi har opplevd kirkens menn som helt respektløs for menighetsrådets mening og anbefaling, og fullstendig ignorerende til det folkelige engasjement for kirka vår som denne saken har synliggjort, opplyser de som gikk av i en pressemelding

Selv om ikke alle melder seg ut, er det mange nok til at rådet ikke lengre er beslutningsdyktig, sier leder Raymond Johnsen, som er blant de utmeldte, til Hålogaland Avis.

Siden de er folkevalgte, blir de også nødt til å melde seg ut av Den Norske Kirke. 

- Hadde vi bare kunne lagt ned vervene våre, så hadde vi gjort det, og ikke meldt oss ut av kirka, sier Johnsen til Harstad Tidende.

Nå som menighetsrådet forsvinner, vil mest sannsynlig også halvparten av det kirkelige fellesrådet også gå med i dragsuget, skriver Vårt Land

Eneste søker Tidligere sokneprest i Vålerenga kirke i Oslo, Einar Gelius, var eneste søker til stillingen som sokneprest i Ibestad menighet i Troms da søkerlisten ble offentliggjort i desember i fjor.

Til tross for massiv støtte i kommunen, blant annet i form av fakkeltog og kronerulling, sa bispedømmet i Nord-Hålogaland nei til å ansette Gelius.

- Fra vi fikk vite at Einar Gelius var søker til prestestillinga i vår kommune, har vi oppdaget til vår store forferdelse at dette ble motarbeidet intenst fra prosti og bispedømme. For oss som har bivånet dette skuespillet fra første rad, har det vært utrolig trist å oppleve den kampanjen fra bispedømme og prost for å uniformere oss til ikke å akseptere Gelius sin søknad, og senere bli stemplet som hevngjerrige, løgnere og å bli beskyldt å fare med tøv og være fobisk. Dette har satt et sterkt preg på vår holdning til å samarbeide med disse geistlige som vi hadde høyere tanker om, står det å lese i pressemeldingen fra de avgåtte medlemmene av meninghetsrådet. 

Mange utmeldte Johnsen sa tidligere mandag til ht.no at Gelius-prosessen har tydeliggjort hvor lite de folkevalgte har å si for styret av egen kirke.

- Vi ser prosessen som har vært før og etter Gelius. Alle saker skal til Tromsø for å avgjøres der. Det gjelder også om man bare skal henge opp et bilde. Det eneste vi bestemmer selv er om det skal være kaffe eller kaker etter gudstjenesten, og av hvilken type, sier Johnsen til avisa.

Kirkeverge Frank Steinsvik fortalte Vårt Land før helga at han daglig mottok utmeldelser fra sinte øyboere. Siste opptelling viste at 76 innbyggere i Ibestad har levert utmeldingspapirer til Den norske kirke, ifølge tall Vårt Land har fått tilgang til.

<strong>KIRKA:</strong>  Ibestad kirke ligger i Ibestad kommune i Troms. Foto: Arnstein Rønning / Wikimedia Commons
KIRKA: Ibestad kirke ligger i Ibestad kommune i Troms. Foto: Arnstein Rønning / Wikimedia Commons Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer