Meninger om mangt

Navn: Geir Thomas Hylland Eriksen Alder: 38 Yrke: Professor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hjemmesida til Thomas Hylland Eriksen heter «Engaging with the World» og er selvfølgelig meget omfangsrik. Like manisk som han er i snakketøyet, er han som forfatter. På Sosialantropologisk institutt kalles han bare GT, dels på grunn av navnet. Mest på grunn av akselerasjonen. Der spør de: Hvilken bok har GT skrevet denne uka?
  • Akkurat denne uka er det få forunt ikke å vite det. For boka handler om noe som bekymrer oss. Derfor skriver avisene om den. Derfor var han gjest hos Fredrik Skavlan forrige fredag. Der slo han Odd Einar Dørums gamle norgesrekord i hurtigsnakk så suverent at de over en million seerne ikke fikk med seg et ord av hva han sa. Vi satt bare forhekset, og etter hvert ganske lattermilde, av denne ord-geysir som snakker mitraljøsisk både på inn- og utpust.
  • Synd det. For i «Øyeblikkets tyranni» tar han opp til diskusjon det nye informasjonstyranniet som styrer oss mer enn vi styrer det. Han lanserer begreper som rask og langsom tid. Den raske tida er den vi bruker når vi blir bombardert med informasjon fra WAP-telefoner, avanserte tidsplanleggere, dataspill, aviser, fjernsyn, tidsskrifter og hva det nå måtte være. Vi får overdoser informasjon, men blir verken mer informert eller klokere, snarere tvert imot.
  • Den langsomme tida er den gode tida da man er sammen med barn uten å bli forstyrret, dyrker kjærligheten eller for eksempel sitter foran peisen og leser en god bok. Når rask og langsom tid møtes, vinner den raske. Det er derfor man ikke får gjort det som virkelig betyr noe, fordi det alltid er noe vi må gjøre først. Vi gjør alltid det som haster mest. Dermed taper det langsomme og langsiktige.
  • Det var enklere før i tida. Da folk hadde tid. Da de eneste nyheter bonden i Fyresdal fikk det året, var det kramkaren kunne bringe med seg. Da gamlingen kunne sitte på en benk og si: Noen ganger sitter jeg og tenker. Andre ganger bare sitter jeg. Slik kan vi selvfølgelig innrette oss. Eriksen foreslår i stedet møtefrie dager, mobilfri i helga, tid for å besvare e-post (for eksempel bare mandag), mobilfrie offentlige rom osv. Vi vet at andre har alternative løsninger som for eksempel å slå av mobiltelefonen for godt, sette tv-en i et kaldt kjellerrom med pinnestoler eller gå på kafé med gode venner.
  • Eriksen liker å bli motsagt og motsier seg selv hele tida. For å kunne tvile, må du være mett og varm, sier han også. Og:
  • - Jeg kan ikke snakke langsommere. Kan ikke du tenke litt fortere?