Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Meningsfylt oppdrag

Tirsdag ble major Hallgeir Mikalsen skutt i ryggen i utkanten av Kabul. Nå drar oberstløytnant Stig Magne Hagen til Afghanistan for å erstatte ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARDUFOSS (Dagbladet): - Det er et krevende og risikofylt oppdrag. Vi skal bygge relasjoner til sivilbefolkningen og legge forholdene til rette for hjelpeorganisasjonene. Når noen oppfatter slikt personell som en trussel eller okkupanter, gjør man seg jo noen tanker, sier oberstløytnant Stig Magne Hagen (43) fra Bardufoss til Dagbladet.

Søndag drar Hagen til Terningmoen for å gå gjennom de siste detaljene hos Forsvarets innsatsstyrke før han reiser til Afghanistan.

Lovløshet

Harstad-mannen Hallgeir Mikalsen (44) ble skutt i ryggen da han tirsdag var på oppdrag i landsbyen Mir Bache Kot, nord for Kabul. Han ble torsdag fraktet med fly til Norge. Ullevål universitetssykehus opplyste seint i går kveld at tilstanden hans var alvorlig, men stabil.

Gjerningsmannen var en tidligere Taliban-soldat, som nå var med i den afghanske hæren.

- Jeg kjente ikke Mikalsen, men hendelsen har preget oss som skal reise nedover. Selv om jeg håper at det var et enkeltstående tilfelle, er jeg redd det også viser at Afghanistan fortsatt er preget av lovløshet og vold, sier Stig Magne Hagen.

Major Mikalsen skulle reist hjem 2. juni, sammen med 15 andre offiserer. Hagen tilhører gruppa som skal erstatte Mikalsen og hans kolleger i den sivil-militære gjenoppbyggingsenheten CIMIC i Afghanistan.

Styrket sikkerhet

- Sikkerhetsrutinene er allerede skjerpet etter skyteepisoden. Det gjelder ikke minst kravene til bruk av skuddsikker vest. Det virker betryggende på min familie, sjøl om skytingen mot de to norske offiserene naturligvis har gjort dem urolige. Det blir ganske nært når jeg skal inn i samme avdeling, sier Stig Magne Hagen.

Major Mikalsens kone har reist kritikk mot Forsvaret for manglende oppfølging etter at ektemannen ble skutt.

- Dette er noe jeg vil ta opp med vår oppdragsgiver når vi de neste dagene skal gå gjennom oppdraget. Jeg må vite at mine nærmeste blir ivaretatt på en skikkelig måte dersom noe skjer. Det hjelper ikke med gode planer om man ikke følger dem opp med både hjerte og hode, sier Hagen.

Han har tidligere deltatt i sivil-militære operasjoner i Israel og Egypt, og er i dag ansvarlig for det sivil-militære samarbeidet ved 6. divisjon.

Meningsfylt

- Det er viktig at vi får det sivile samfunnet i Afghanistan til å fungere. Et stolt folk har lidt nok. De mangler en rekke livsviktige funksjoner. Jeg håper å gi mitt lille bidrag til å få noe av dette på plass og legge forholdene til rette for demokratiske valg. Oppdraget føles i høyeste grad meningsfylt, sier Hagen til Dagbladet.

VIL HJELPE : Om få dager drar oberstløytnant Stig Magne Hagen til Afghanistan. I kveld sier han adjø til kone og tre små barn hjemme på Bardufoss.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media