Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meningsløs jakt på tidlig eggstokkreft

Ultralyd og blodprøver som skal redde liv utsetter kvinner for unødvendige komplikasjoner, hevder forskere.

 DØDELIG KREFT:  Om lag 500 norske kvinner rammes hvert år av eggstokkreft. Undersøkelser for å avsløre kreften i et tidlig stadium avsløres som mangelfulle av en amerikansk studie. Illustrasjonsfoto.
DØDELIG KREFT: Om lag 500 norske kvinner rammes hvert år av eggstokkreft. Undersøkelser for å avsløre kreften i et tidlig stadium avsløres som mangelfulle av en amerikansk studie. Illustrasjonsfoto. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Undersøkelsene som brukes for å avdekke eggstokkreft i et tidlig stadium får kraftig refs av forskere ved det amerikanske kreftinstituttet.

Studien har pågått over 18 år og slår fast at utstrakte undersøkelser for å se om kvinner har eggstokkreft faktisk ikke redder liv, men utsetter mange kvinner for unødvendige operasjoner og komplikajsoner, melder LA Times.

En av studiens forfattere, dr. Christine Berg, sier at hun ikke er overrasket over funnene, men eksperter er likevel skuffet over at nok en kreftundersøkelse viser seg å være lite effektiv.

500 rammes årlig i Norge Eggstokkreft er spesielt aggresiv og blant de mer dødelige kreftformene. Ifølge Kreftforeningen rammes rundt 500 norske kvinner av eggstokkreft hvert år, noe som gjør det til den sjette vanligste krefttypen for norske kvinner.

Professor Claes Tropé ved Radiumhospitalet sa i fjor til Klikk.no at det ikke finnes noen undersøkelser som kan avsløre eggstokkreft i et tidlig stadie.

- Den som finner en slik metode får helt sikker nobelprisen i medisin, slo han fast.

Men blant amerikanske forskere har det altså vært et håp om at blodprøven CA125 og en ultralydsundersøkelse kunne være nettopp denne metoden.

Opereres unødvendig Det tilbakevises imidlertid av forskerne ved det amerikanske kreftinstituttet. CA125-blodprøven kan imidlertid være effektiv for kvinner i høyrisikogruppen, men altså ikke for det store flertallet.

- Mange kvinner krever en CA125-undersøkelse. Jeg har vært nødt til å ha den diskusjonen med mange, mange pasienter, sier Beth Karlan ved Cedars-Sinai-kreftinstituttet i Los Angeles.

Hun understreker at hun vil fortsette å fortelle pasienter som ikke er i høyrisikogruppen at de ikke burde ta denne undersøkelsen.

Studien, som altså har vart i 18 år, har sett på 39 105 kvinner som årlig er blitt undersøkt for eggstokkreft, og sammenlignet dem med 39 111 kvinner som har mottatt normal behandling. 118 kvinner døde av kreft i denne perioden i den første gruppen, mot 100 i kontrollgruppen.

Statistisk sett var det altså ingen forskjell på gruppene, men når det gjaldt unødvendige komplikasjoner var det nettopp det. I gruppen som ble undersøkt ble for eksempel 1080 kvinner operert for å fjerne mistenkelig vev fra eggstokkene, noe som i ettertid viste seg å være unødvendig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media