- Meningsløs våpenhvile

Israel og den palestinske selvstyremyndigheten har godkjent en plan om våpenhvile. Hamas godtar neppe.

KOM MED FORSLAGET: Den egyptiske presidenten Hosni Mubarak og frankrikes president Nicolas Sarkozy holdt en pressekonferanse sammen i går.
Foto: ERIC FEFERBERG/AFP/Scanpix
KOM MED FORSLAGET: Den egyptiske presidenten Hosni Mubarak og frankrikes president Nicolas Sarkozy holdt en pressekonferanse sammen i går. Foto: ERIC FEFERBERG/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Israel og den palestinske selvstyremyndigheten Fatah har akseptert en fransk-egyptisk plan for våpenhvile på Gazastripen, sier den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

Avtalen går ut på at Egypt kontrollerer sine grenser til Gaza for å få bukt med våpensmuglingen.

- Problemet med denne avtalen er at dersom Egypt går med på å kontrollere grensene vil det ikke bare stoppe våpensmuglingen, men også stoppe leveransene av mat og nødhjelp til Gaza, sier professor ved Universitetet i Oslo, Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage til Dagbladet.no.

- Denne avtalen vil være usedvanlig vanskelig å svelge for Hamas, fordi den så til de grader favoriserer Israel, sier Waage.

Hun mener en slik avtale vil være null verdt uten en godkjennelse fra Hamas.

- Slik det er nå er den godkjent av palestinske selvstyremyndigheter, Fatah - som ikke har noen makt på Gaza. De har ingen kontroll over verken Hamas eller Gaza-stripen. Derfor er dette meningsløst, sier Waage.

Fornøyd Sarkozy«Presidenten er svært tilfreds med at Israel og den palestinske selvstyremyndigheten har akseptert den fransk-egyptiske planen som ble lagt fram tirsdag kveld av Egypts president Hosni Mubarak,» heter det i en erklæring fra den franske presidentens kontor, melder NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer