KOM MED FORSLAGET: Den egyptiske presidenten Hosni Mubarak og frankrikes president Nicolas Sarkozy holdt en pressekonferanse sammen i går.
Foto: ERIC FEFERBERG/AFP/Scanpix
KOM MED FORSLAGET: Den egyptiske presidenten Hosni Mubarak og frankrikes president Nicolas Sarkozy holdt en pressekonferanse sammen i går. Foto: ERIC FEFERBERG/AFP/ScanpixVis mer

- Meningsløs våpenhvile

Israel og den palestinske selvstyremyndigheten har godkjent en plan om våpenhvile. Hamas godtar neppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israel og den palestinske selvstyremyndigheten Fatah har akseptert en fransk-egyptisk plan for våpenhvile på Gazastripen, sier den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

Avtalen går ut på at Egypt kontrollerer sine grenser til Gaza for å få bukt med våpensmuglingen.

- Problemet med denne avtalen er at dersom Egypt går med på å kontrollere grensene vil det ikke bare stoppe våpensmuglingen, men også stoppe leveransene av mat og nødhjelp til Gaza, sier professor ved Universitetet i Oslo, Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage til Dagbladet.no.

- Denne avtalen vil være usedvanlig vanskelig å svelge for Hamas, fordi den så til de grader favoriserer Israel, sier Waage.

Hun mener en slik avtale vil være null verdt uten en godkjennelse fra Hamas.

- Slik det er nå er den godkjent av palestinske selvstyremyndigheter, Fatah - som ikke har noen makt på Gaza. De har ingen kontroll over verken Hamas eller Gaza-stripen. Derfor er dette meningsløst, sier Waage.

Fornøyd Sarkozy
«Presidenten er svært tilfreds med at Israel og den palestinske selvstyremyndigheten har akseptert den fransk-egyptiske planen som ble lagt fram tirsdag kveld av Egypts president Hosni Mubarak,» heter det i en erklæring fra den franske presidentens kontor, melder NTB.

Det er foreløpig uklart hva avtalen innebærer og om den vil ha noen direkte innflytelse på de pågående kamphandlingene.

Sarkozy ber nå om at planen settes ut i livet så fort som mulig for å minske lidelsene til det palestinske folket, heter det videre.

Israel uttalte seg tidligere onsdag positivt om initiativet til Mubarak og Sarkozy, mens Hamas har sendt en delegasjon til Kairo og Damaskus for å drøfte forslaget til våpenhvile.

- Hamas vil tvinges i kne
- Dette er ingen god avtale for Hamas da det vil avskjære Gazastripen fra alt. Samtidig tror jeg ikke Hamas og palestinerne kan holde ut stort lengre. Slik er det som regel i krig, at den svakeste må gi seg, sier Waage.

Hun tror Hamas snart vil tvinges i kne - i alle fall midlertidig.

- På kort sikt vil palestinerne bli tvunget til å gi seg. Men på lang sikt vil dette bare gjøre situasjonen i Gaza verre, sier Waage.

Tre timers bombestans
Israel varslet onsdag en tre timer lang daglig stans i militæroffensiven for å tillate humanitære forsendelser til befolkningen på Gazastripen, og noen timer senere ble den første stansen iverksatt, melder NTB.

- Dette er et absurd krigsteater. Her går Israel med på å stanse krigen i tre timer, for å fortsette å bombe Gaza sønder og sammen 21 timer i døgnet, sier Waage til Dagbladet.no

En talsmann for Hamas avviste pausene i offensiven, mens en annen Hamas-leder sa at gruppen ikke ville avfyre raketter så lenge de israelske pausene varte.

For å godta en varig våpenhvile krever Israel en permanent slutt på Hamas raketter mot Israel, mens Hamas sier gruppen ikke vil godta snakk om en våpenhvile før Israel trekker sine styrker ut og åpner Gazastripens grenser.

Det betyr at den såkalte våpenhvilen foreløpig er svært lite verdt.

(NTB)

BETVILER AVTALEN: Historieprofessor og Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener våpenhvilen er null verdt uten samtykke fra Hamas. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
BETVILER AVTALEN: Historieprofessor og Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener våpenhvilen er null verdt uten samtykke fra Hamas. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer