Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Meningsløse påstander»

Gro levner ikke Kåre Willoch mye ære. Upålitelig, nedlatende og arrogant er uttrykk hun bruker om ham. - Mye av dette må åpenbart bygge på feilerindringer og misforståelser, sier en oppbrakt tidligere statsminister Kåre Willoch om Gro Harlem Brundtlands beskrivelser av ham i boka hun kom med i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Willoch synes det er støtende å bli karakterisert som upålitelig og nedlatende.

- Det er ikke slikt man sier om sine medmennesker, er det det da?
Jeg får nok lese dette, skjønner jeg. For jeg forstår at mye av det er bygd på feilerindringer eller misforståelser, sier Willoch etter at Dagbladet serverte ham noen smakebiter av Harlem Brundtlands beskrivelser av ham i biografien «Mitt liv». På spørsmålet om hva slags forhold han i dag har til Gro, svarer han:

- Jeg får nok lese boka før jeg svarer på det.

«Nedlatende»

I boka levner ikke Gro sin tidligere politiske hovedmotstander mye ære. Upålitelig, nedlatende og arrogant er noen av karakteristikkene som går igjen. Hun oppsummerer at det viktigste hun har lært av ham, er hvordan man «ikke bør behandle andre, verken personer eller partier om man vil oppnå tillit og skape et reelt grunnlag for felles innsats og samarbeid».

- Jeg synes det var ganske sterke ord, og hun vet godt at det ikke var riktig. Jeg synes det er ganske merkelig at det går an å si noe sånt. Men, men; det sier vel mest om forfatteren.

«Direkte uriktig»

Hennes beskrivelse av at Willoch-regjeringen søkte sin egen politiske død da den gikk av våren 1986, karakteriserer han som ren historieforfalskning.

- Dette vet hun meget godt er direkte uriktig. Vi strakte oss jo langt under disse forhandlingene.

Vi innså at en regjeringskrise på det tidspunktet ville være meget uheldig for landets økonomi. Det viste seg også å slå til. Straks etter regjeringskrisen fikk vi en voldsom devaluering som skapte en mistillit til norsk økonomi som nordmenn flest fikk betale dyrt for.

Derfor la vi fram et kompromisstilbud som gikk så langt i Arbeiderpartiets retning at Hanna Kvanmo anbefalte at det burde bli godtatt. Hun var villig til å stemme for det, men kunne ikke så lenge AP stemte imot. SV kunne ikke bli stående som det partiet som hadde berget en borgerlig regjering.

- Hun skriver at SV opptrådte som en nyttig idiot.

- Skriver hun at SV var en «nyttig idiot»? Nei, da blir jeg stum av overraskelse

Willoch er mer oppgitt når Gro skriver at han «var fullt ut i stand til å utnytte sitt overtak - tolv år eldre som han var, og mann - med en litt nedlatende, ironiserende tone og mine».

- Jeg har ikke noe svar på den slags ganske meningsløse uttalelser. Jeg visste ikke at det å være tolv år eldre var noe fortrinn. At jeg var mann kunne jeg ikke noe for.
At jeg var nedlatende og ironiserende ser jeg har gjort inntrykk på henne. Men for det første har det aldri vært meningen, for det andre tror jeg det ikke var riktig, sier Willoch.

- Gro sierdu nå har begynt å behandle folk på en helt annen måte og er et helt annet menneske enn du var den gang?

- Jeg vet ikke hvorfor hun sier det, for hvis hun bruker det som en slags begrunnelse for en påstand om at jeg var så urimelig i forhandlingene i 1986, så synes jeg ikke det beviser det hun vil ha fram. Men at folk forandrer seg litt etter som årene går, skulle bare mangle.

Gro tar Kåre: Kåre Willoch er overrasket over den harde medfarten han får i Gros bok.
Hele Norges coronakart